Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Adéu a Les Santes 2016

Escoltar

Adéu a Les Santes 2016

Els mataronins comencen el compte enrere per a la Festa Major del 2017

Les dormides de les figures a Can Marfà, el so i l’olor de la pólvora i les darreres notes musicals han posat el punt final a Les Santes 2016, i comença ara el compte enrere per a la Festa Major de l’any que ve.

 

Petits i grans es van poder acomiadar ahir a la tarda dels gegants i la resta de figures tocant-les de ben a prop –i emprovant-se-les– a l’Enfigura’t, i les van poder acompanyar en la darrera cercavila a l’Anem a tancar fins a Can Marfà. Allà hi descansaran fins a la propera cita festiva.

 

L’Espai Familiar del Parc Central també va tancar la paradeta amb l’espectacle de màgia iMagina a càrrec del Mag Xavi, amb actuacions a les 19 h i les 21 h. També al Parc Central va tenir lloc a les 19.30 h el Concert de Festa Major a càrrec de l’Orquestra Montgrins, amb clàssics de sempre per escoltar asseguts. Més música, en aquest cas festiva, hi va haver al Pati del Cafè Nou a les 21 h, amb el concert de La Coixinera i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.

 

Ja a la mitjanit, la Tronada de fi de festa amb la Pirotècnia Tomàs va cremar 76,2 kg de matèria reglamentada amb els quals va fer ensordir momentàniament el públic assistent. Ja recuperats i preparats per ballar, les orquestres Montgrins i Gira-Sol es van alternar a l’escenari del Parc Central en l’Espetec Final amb èxits d’ara i de sempre. Per acabar, L’Albada, amb Los Labradores, arrossegava als ‘santeros’ més resistents des del Parc fins a la plaça de Santa Anna al ritme del Bequetero, i en busca d’una xocolata amb la qual endolcir la fi de festa.

 

 

Actes per a tots els públics

 

Un dels punts forts de la programació de Les Santes 2016 ha estat la música en directe, que ha ofert opcions a tots els públics. Enguany han estat prop de 40 formacions d’alt nivell i tot tipus d’estils que han comptat amb un nombrós públic en tots els casos.

 

L’Espai Familiar ha tornat a ser l’escollit per les famílies amb una molt bona acollida de les noves propostes, com la decoració feta pels nens i les nenes dels casals d’estiu de Mataró, l’espai per a nadons d’1 a 3 anys i els diferents espectacles, amb propostes de circ, màgia i pallassos.

 

També hi ha hagut noves propostes, com l’homenatge a Ovidi fet a Mataró, “Avui Ovidi”, guanyant un espai com la plaça del Palau per a la programació d’actes de petit format; i la bellesa del “Museu dels Somnis”, un espectacle que combina el mapping i la dansa i que va transformar la façana del Museu de Mataró.

 

Com cada any, la ciutat ha esdevingut una plaça castellera amb autoritat i la Diada, amb els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró, colla amfitriona; van realitzar una molt bona actuació.

 

També ha estat un any d’aniversaris: el Drac ha fet 25 anys, la Coixinera 15 i ha nascut l’Orquestra de Mataró.

 

S’han hagut de lamentar la suspensió del concert de Melendi a causa de la pluja, amb prop de 5.000 entrades venudes. 

 

 

Les Santes esportives

 

Als actes festius de la Festa Major també s’hi han d’afegir els actes dedicats a l’esport. Les Santes esportives enguany han aplegat més de 30 activitats i han tingut lloc del 12 al 28 de juliol en diferents instal·lacions esportives municipals i espais de la ciutat. Les activitats han gaudit d’una gran afluència de públic, n’és un exemple la Cursa popular que va reunir a la línia de sortida prop de 1.800 corredors. Malauradament les pluges caigudes dies abans van obligar a cancel·lar la Travessa nedant al Port pel deficient estat de l’aigua.

 

Les Santes esportives esdevenen un gran aparador dels esports que les entitats i clubs de la ciutat duen a terme durant l’any.

 

 

Santes participatives i participades

 

Les Santes són una festa participativa, on el programa es treballa amb les entitats i les colles de la ciutat, a través de diferents comissions. Aquesta participació es fa extensiva també durant el seu desenvolupament a través de més de 400 voluntaris que fan possible la festa.

 

Les Santes 2016 s’han tancat amb una lleugera disminució de públic respecte a l’any passat en la majoria dels actes, sobretot en aquells que acostumen a ser més multitudinaris, que al 2015 van coincidir en cap de setmana. Es tracta, en tot cas, d’unes festes multitudinàries que han mogut, per exemple, 18.000 persones a la Ruixada, 12.000 persones al Tour 40 Principales o prop de 30.000 al Castell de Focs (entre la platja i el passeig Marítim).

 

Han estat unes Santes amb un nombre d’atencions de Creu Roja relativament baix, tal i com es ve donant en els darrers anys. Així mateix, s’ha fet un esforç per minimitzar les molèsties als veïns (instal·lació de més lavabos, intensificar les neteges d’espais) i millorar les condicions de seguretat d’alguns actes (instal·lació de tanques protectores al Passeig Marítim per impedir accés a les vies del tren, reforç de la il·luminació al Callao i la platja).

 

 

Marxandatge i comunicació

 

Pel que fa a la botiga dels productes de marxandatge de Les Santes (ubicada a Can Palauet), se n’han venut 6.050 samarretes, entre altres productes, i s’han exhaurit totes en un temps rècord. Cal destacar l’augment de prop d’un 69% de comandes fetes a través de la botiga on-line.

 

Enguany les Santes també han estrenat web, amb una imatge actual i un format dinàmic proporciona informació sobre la programació, però també conté un important fons documental sobre la festa: cartells, balls, músiques, etc. A través del nou web s’ha arribat a 69.000 usuaris, un 20% més que l’any passat, augmentant també el nombre de pàgines vistes i el temps de durada de les visites. La programació és l’espai més visitat, amb prop de 200.000 visites, i el d’aquestes el 77% es fan des de dispositius mòbils.