Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Palauet presenta el resultat del projecte artístic i educatiu Zona Intrusa 9

Escoltar

Can Palauet presenta el resultat del projecte artístic i educatiu Zona Intrusa 9

Cinc centres de secundària i més de 300 alumnes de la ciutat hi han participat

El proper divendres 8 d’abril es presenta a Can Palauet el resultat del treball que s’ha fet a cinc centres de secundària de Mataró en la 9a edició de Zona Intrusa. Aquest projecte, que pretén acostar els estudiants a les pràctiques artístiques contemporànies a través de la reflexió sobre l’art, l’educació i la societat que ens envolta, ha estat comissariat per Andrea Aguado i ha comptat amb la participació de sis artistes: Marta Xibillé, Rafael Ruiz, Isabel Banal, Ita Puig, Xavier Arenós i Luiz Samoes.


 


L’edició d’enguany porta de nom de “La cosa” i la proposta inicial era que els estudiants que hi han participat, a través de les línies de treball que es definien a cada taller i a través de l’art contemporani, reflexionessin sobre el sentit que prenen “les coses” en una societat canviant.
Tot això ho han fet a partir de l’element intrús que s’instal•lava durant una setmana a cada institut entre els mesos de gener i març. En aquesta edició ha estat una obra de l’artista mataroní Dani Montlleó, un cartell que es penjava a cada un dels centres educatius i que funcionava com a objecte (cosa) en sí. La peça fusiona la imatge de les pel•lícules “La Cosa”, dirigida per Matthijs van Heijningen Jr. i “El falcó maltès” de John Huston.
Els resultats que es podran veure fins al 8 de maig al M|A|C Espai de Can Palauet prenen formes ben diferents. Els artistes mataronins Marta Xibillé i Rafael Ruiz han creat amb els alumnes un debat al voltant de l’objecte artístic. A partir d’una primera reflexió sobre el valor d’ús i el valor de canvi i el valor simbòlic de les coses s’han qüestionat el perquè es considera que un objecte determinat és art i, a partir d’aquí, la funció fonamental de l’art.
Els alumnes de l’Institut Miquel Biada, acompanyats de l’artista Isabel Banal, han revisat diferents obres d’art que han utilitzat el món de les coses com a objecte principal del seu llenguatge artístic, que els ha servit per fer un exercici de modelatge amb fang i guix a partir d’objectes personals.
L’alumnat de batxillerat artístic de l’Escola Pia Santa Anna han utilitzat el fil com a eix conceptual conduïts per l’artista local Xavier Arenós. Ressaltant la importància que el fil va tenir en la història més recent de la ciutat de Mataró, han investigat les possibilitats expressives d’aquest material. Per la seva part, l’artista mataronina Ita Puig i els alumnes de batxillerat artístic de l‘Institut Alexandre Satorras han fet un treball en el qual, a partir d’un procés meditatiu, han utilitzat l’expressió plàstica mitjançant el dibuix i el modelat per crear un mapa de l’experiència conscient de les seves sensacions. Per últim, Luiz Simoes i els alumnes de l’Institut Laia l’Arquera han treballat a partir de l’anàlisi d’algunes de les obres que formen part del seu projecte en procés “Las cosas”. Han creat instruments musicals a partir d’objectes quotidians per posar l’accent en el procés creatiu.
Zona Intrusa, que s’inaugura el dia 8 d’abril a les 19.30 h, és una iniciativa i producció del M|A|C, que forma part de la Xarxa de Centres d’Art Contemporani de Catalunya.