Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d’Infants de Mataró comença el tercer curs amb la incorporació de cinc escoles de la ciutat

Escoltar

El Consell d’Infants de Mataró comença el tercer curs amb la incorporació de cinc escoles de la ciutat

En formen part 65 consellers de 16 escoles de primària de la ciutatEl Consell d’Infants de Mataró, en la seva tercera edició, s’ha constituït avui 22 de novembre en un acte al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Aquest òrgan està integrat per 65 consellers de cinquè i sisè de primària, entre titulars i suplents, representants de 16 escoles de la ciutat. El nombre de centres s’ha incrementat en aquesta edició, en la primera hi van participar 11 centres educatius i en la segona 12 escoles. 
L’alcalde, David Bote, ha donat la benvinguda a tots els consellers, alumnes de cinquè i sisè de primària de 16 centres educatius de la ciutat que s’han presentat a posteriori. A continuació, el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, ha explicat la importància de la participació dels infants en la ciutat i ha recordat els temes que van sortir als altres consells:
- 2014-2015, equipaments públics, parcs i places

- 2015-2016, civisme
Dos alumnes, Júlia Gironès Cruells de l’Escola Montserrat Solà i Martí Gros Masferrer de l’Escola Germanes Bertomeu, han llegit el Manifest en defensa dels drets dels infants i adolescents de Catalunya del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC). Aquest document es va aprovar amb motiu, el passat 20 de novembre, del Dia Internacional dels Drets dels Infants.
A continuació, s’ha portat a terme la votació del tema a treballar durant aquest tercer Consell d’Infants de Mataró. La decisió ha estat treballar en les àrees de la solidaritat i la pobresa.
Seguidament, dos representants dels consellers i conselleres de sisè han donat simbòlicament a dos representants de cinquè les paraules que el curs passat van recollir de la seva experiència en el Consell d’Infants anterior.


Mataró, ciutat educadora
L’alcalde, David Bote, ha explicat que Mataró forma part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores. Una xarxa formada per 485 ciutats, de 36 països diferents. La Ciutat Educadora és aquella que aposta per l’educació com a eina de transformació social, mobilitzant i articulant el màxim nombre possible d’agents educatius que intervenen al territori. Es parla d’una educació que es prolonga al llarg de tota la vida i que travessa les diferents esferes de la vida ciutadana.
Amb motiu de la celebració, el proper 30 de novembre, del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, l’alcalde, David Bote, ha llegit el Manifest del Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2016 com a cloenda del Consell d’Infants.


Antecedents del Consell d'Infants 
El consell és un òrgan de participació de caràcter consultiu on els infants poden exercir el seu dret a participar, expressar les seves idees, reflexions i opinions, així com proposar accions concretes per transformar i millorar la ciutat, és a dir, un canal perquè els infants participin en l’àmbit municipal, allà on es prenen decisions que els afectin.

L’origen de què els infants puguin tenir un paper en la societat rau en la Convenció dels Drets dels Infants d’UNICEF que estableix que els estats membres han d’assegurar-los el dret a manifestar la seva opinió en tots els afers que els afectin, les seves opinions han de ser tingudes en compte i han de ser escoltats, a més també acorda que tenen el dret a la llibertat d’expressió.
El Consell d’Infants de Mataró rep el suport, des dels seus inicis, en l’assessorament i dinamització de la Fundació Educo, que també ofereix durant el curs una formació en participació infantil al professorat dels centres.