Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El curs 2016-2017 començarà amb un grup més de 1r de primària, 4 nous de 1r d’ESO i un grup menys de P3

Escoltar

El curs 2016-2017 començarà amb un grup més de 1r de primària, 4 nous de 1r d’ESO i un grup menys de P3

Les ràtios baixen lleugerament a P3 i 1r d’ESO



El regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, ha presentat avui les dades i principals novetats del curs escolar 2016-2017. Els grups de 1r d’ESO s’incrementen amb quatre classes, també hi ha un nou grup de 1r de primària a l’Escola Joan Corominas i els de P3 perden una línia a l’Escola Cirera. 






Calendari escolar i horaris




Els primers a començar el curs 2016-2017, el proper 8 de setembre, són els 817 alumnes matriculats a les nou escoles bressol municipals.




El 12 de setembre és la data d’inici de curs per als alumnes del segon cicle d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Els cicles formatius de grau superior, els estudis d’ensenyament de règim especial, les escoles oficials d’idiomes i els centres i aules de formació per a persones adultes comencen el 19 de setembre. L’Escola Municipal de Música iniciarà les classes el 26 de setembre.




El curs 2016-2017 tindrà 176 dies lectius, un més que el curs passat. Els festius de lliure disposició escollits pel Consell Escolar Municipal seran: el 31 d’octubre i el 9 de desembre del 2016, el 27 de febrer i el 2 de juny del 2017.




Amb caràcter general, l’horari als centres d’infantil i primària, inclòs els d’educació especial, és de 9 a 12.30 h i de 15 a 16.30 h, amb l’excepció dels centres Germanes Bertomeu, Rocafonda, Tomàs Viñas i Torre Llauder, que mantindran la sisena hora. Tots els instituts públics fan jornada intensiva.




En els centres públics que són de titularitat del Departament d’Ensenyament es programaran, d’acord amb la dotació de recursos assignada i en horari escolar no lectiu, unes hores de suport personalitzat per a aquells alumnes que ho requereixin i segons els criteris establerts pel Departament.






Escoles bressol municipals




Les 9 escoles bressol municipals tenen matriculats en aquests moments 817 nens, 7 menys que el curs passat però la matrícula es manté oberta ja que hi ha 60 places vacants en determinats centres i en determinats nivells d’edat.




Es continua amb l’organització horària implantada fa tres anys que permet a les famílies fer un horari més adaptat a les seves necessitats.





L’Espai Infants i Família, adreçat a nens de 0 a 3 anys acompanyats de la seva família, reprèn l’activitat a l’octubre a les escoles bressol Tabalet, Rocafonda, La Llàntia i Els Garrofers.

 




Centres d'infantil i primària




Aquest curs començaran 56 grups de P3 amb un total de 1.289 alumnes, 81 menys que el curs passat. La reducció enguany ha estat d’una línia de P3, en concret a l’Escola Cirera. Dels 56 grups de P3, 32 són de l’escola pública (54% de l’alumnat) i 24 (46% de l’alumnat) pertanyen a centres concertats.




A primària, Mataró disposarà d’un nou grup de 1r de primària que s’ha obert a l’Escola Joan Corominas.




Pel que fa a les ràtios d’aquest curs, aquestes han baixat lleugerament respecte l’any anterior. Als centres públics se situa enguany en un 21,7 respecte el 23,2 del curs passat i en un 24,7 en els centres concertats davant del 25,1 del curs 2015-2016.




Quant a les beques menjador, l’Ajuntament té previst actuar com el curs passat i avançar els pagaments abans de rebre els ingressos corresponents del Departament d’Ensenyament. Tan bon punt rebi de la Generalitat el llistat d’ajuts atorgats a Mataró, l’Ajuntament farà un pla de pagaments per tal que els gestors dels menjadors escolars rebin els ingressos amb regularitat.






Pla Educatiu d'Entorn




El projecte de Patis Oberts s’amplia aquest curs amb l’Escola Camí del Mig que s’afegeix als que ja funcionen a les escoles Rocafonda i Tomàs Viñas. Una altra de les novetats que presenta enguany el Pla Educatiu d’Entorn municipal és l’ampliació del reforç escolar a totes les escoles de primària i secundària de la ciutat. D’aquesta forma, els tutors trien els alumnes que necessiten una empenta en determinades assignatures i aquest reforç es fa a l’escola més enllà de l’horari lectiu habitual. Per últim, s’inicia amb la col•laboració de l’Escola Municipal de Música, el projecte d’Escoles Orquestrals a les escoles Germanes Bertomeu, Camí del Mig i Marta Mata.






Centres de secundària




Aquest curs hi ha 50 grups de 1r d’ESO, quatre més que l’any passat que s’obren als instituts Alexandre Satorras, Josep Puig i Cadafalch, Laia l’Arquera i Thos i Codina. Dels 1.443 alumnes que iniciaran els seus estudis d’ESO, 674 ho faran a un dels 24 grups (46,7% de l’alumnat) de centres públics i 769 ho faran en els 26 grups (53,3% de l’alumnat) dels centres educatius concertats de la ciutat.




La ràtio inicial promig als centres públics es manté en 28,1 alumnes per classe mentre que la ràtio inicial promig dels centres concertats baixa lleugerament, passant del 30,8 de l’any passat a un actual 29,6.




El Departament d’Ensenyament ha instal•lat mòduls provisionals a l’Institut Thos i Codina i a l’Institut Alexandre Satorras.




L’Institut Miquel Biada, centre públic municipal d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior, portarà a terme el projecte Erasmus Plus Enterprising and Fun i consolida la Formació Professional (FP) Dual.




El projecte Erasmus Plus Enterprising and Fun consisteix en l’intercanvi entre 25 alumnes del centre mataroní amb 25 del Liceum AF Chapman, de la ciutat Karlskrona de Suècia. Els nois i noies d’ambdós països han de crear una idea de negoci que sigui viable econòmicament tant aquí com a Suècia. Aquest programa està finançat en 20.050 € per l’Institut Miquel Biada i en 13.500€ per al centre suec.




Una desena d’alumnes van iniciar el curs passat la FP dual i enguany són 60 alumnes. Aquests estudiants combinaran els diferents estudis de mecatrònica, robòtica, anàlisi i control, productes farmacèutics i administració i finances amb pràctiques laborals amb contracte laboral a diferents empreses.






Centres de formació d'adults




El Centre de Formació d’Adults Can Noè, que és de titularitat municipal, oferta aquest any 700 places. També la formació d’adults s’imparteix a: CFA Can Marfà, el CFA Tarongers i el CFA Alarona. La matrícula d’aquests centres encara s’està tancant aquests dies.






Programes de Formació i Inserció (PFI) 




El nombre de places als Programes de Formació i Inserció (PFI) es manté igual amb 154 places. Aquests cursos van adreçats a joves d’entre 16 i 21 anys que no disposin del graduat en ESO i els hi permet, un cop superat, introduir-se al món laboral o reintegrant-se al sistema educatiu amb la possibilitat d’accedir a cicles formatius de grau mig.






Escola Municipal de Música




L’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) compta amb 632 matriculats, 53 menys que el curs passat. El centre ha organitzat del 19 al 23 de setembre reunions informatives per als nous alumnes.




La formació instrumental es fa a les escoles Anxaneta, Camí del Mig, Rocafonda, Antonio Machado, Peramàs i a la seu central de l’EMMM, situada a l’antiga Escola Menéndez y Pelayo, al carrer de Rocafonda, 20.




La formació no instrumental es fa segons la tipologia. El Cor a la seu central, l’Orfeó a les escoles Antonio Machado i Anxaneta mentre que les activitats de Música i Moviment es fan a les escoles Angeleta Ferrer, Anxaneta, Antonio Machado, Camí del Mig, Cirera, Germanes Bertomeu, Joan Coromines, Josep Manuel Peramàs, Marta Mata, Montserrat Solà, Rocafonda, Santa Anna i Torre Llauder.






Centre de Formació Permanent Tres Roques




Aquest primer trimestre s’oferten 70 cursos i tallers, així com exposicions i d’altres activitats. Les inscripcions van començar l’1 de setembre i finalitzaran el 18 de setembre, i l’inici dels cursos serà el 3 d’octubre. En total s’oferten 1.082 places, 72 més que l’any passat.






Millores realitzades als centres educatius




L’Ajuntament ha realitzat durant aquest estiu obres de millora en tres centres educatius de la ciutat: l’Escola Bressol Cerdanyola, l’Escola Torre Llauder-Angeleta Ferrer i l’Escola Rocafonda.




A banda d’aquestes obres de millora també s’estan fent treballs de pintura a l’Escola Germanes Bertomeu i Tomàs Viñas i obres per instal·lar lavabos al pati de l’Escola La Llàntia.