Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Dia Internacional de les Dones vol fer un reconeixement a les mataronines que han lluitat per la igualtat

Escoltar

El Dia Internacional de les Dones vol fer un reconeixement a les mataronines que han lluitat per la igualtat

Aquest any s’ha elaborat un documental que es projectarà en l’acte institucionalEl 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, una data en la que es reivindica la lluita de les dones per millorar les seves condicions laborals i socials i la defensa dels seus drets com a ciutadanes. La regidora d’Igualtat i Joventut, Marisa Merchán, n’ha presentat aquest matí el programa d’activitats per commemorar l’efemèride, juntament amb la representant de l’entitat L’Hora Violeta, Arantxa Sabanés; i la realitzadora del documental “De les laietanes a les pioneres. El feminisme a la transició a Mataró”, M. Lluïsa del Río; i el director de m1tv, Pep Andreu.


 

El programa d’activitats d’aquest any té com a fil conductor el reconeixement a les dones que han lluitat per la igualtat a Mataró i conté un seguit d’actes que s’allarguen durant tot el mes de març. La campanya s’emmarca dins el II Pla d’Igualtat de Gènere per a la ciutadania (2013-2016) que recull les accions transversals per intervenir des de tots els àmbits municipals i avançar cap a una societat més igualitària.

 

L’objectiu d’organitzar activitats a l’entorn de la dona és poder visibilitzar els avenços aconseguits en matèria d’igualtat i posar de relleu les aportacions de les dones que ens han precedit, així com reflexionar sobre les desigualtats que encara perduren a la nostra societat entre les dones i els homes.

 

El programa elaborat per commemorar el Dia Internacional de les Dones presenta aquest any com a novetat l’elaboració d’un documental que es presentarà en l’acte institucional, dissabte 12 de març a les 17.30 h. El documental “De les laietanes a les pioneres. El feminisme a la transició a Mataró”, realitzat per M. Lluïsa del Río i m1tv, fa un reconeixement a la trajectòria del moviment feminista durant la transició a Mataró i visibilitza diferents serveis actuals llegat d’aquella època des dels quals es treballa per la igualtat al municipi. I també relacionat també amb la lluita pels drets de les dones a la transició, una trentena de dones de les entitats de la ciutat presentaran l’acció teatral “Sóc una dona”, que han preparat sota la direcció de l’Aula de Teatre, el mateix dia davant l’Ajuntament a les 19 h. Tot seguit una dona en representació de les entitats de dones de la ciutat farà la lectura del manifest institucional consensuat per la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i que ja es va llegir en el Ple de març.

 

A destacar també, la jornada “Passat i present de les dones treballadores al Maresme” que s’ha concebut com un espai de reflexió i debat al voltant de les dones al món laboral en el passat, en el present i els reptes de futur que es plantegen i vist des de diferents àmbits, com l’històric, el sindical, el polític i el social. La jornada es farà a Can Marfà el dissabte 19 de març de les 17.30 a les 20.30 h.

 

El ventall d’actes també inclou programes de ràdio, cine fòrum, xerrades, espectacles, hores del conte, teatre fòrum i accions teatrals, cinema, una caminada, exposicions i programes i la segona jornada de dones emprenedores i empresàries “Alimenta el teu negoci” i que és un espai de reflexió i impuls a totes aquelles dones que tenen una empresa, que estan començant o que s’estan plantejant crear-la.

 

El programa d’activitats ha estat elaborat pel Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) de l’Ajuntament de Mataró amb el Grup de Treball del Consell Municipal d’Igualtat Dona-Home i ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats i serveis: Direcció de Cultura, Institut Català de les Dones, Diputació de Barcelona, Biblioteques de Mataró, Mataró Ràdio, m1tv, Dones Reporteres, Xarxa d’Espais Joves de Mataró, TecnoCampus Mataró-Maresme, Associació de Dones de Mali, Associació de Dones de Tambacounda, Vocalia de Dones de Rocafonda, Associació de Veïns de la Via Europa, Aula de Teatre de Mataró, Dóna’t un impuls, Foment Mataroní, L’Hora Violeta, Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, CCOO, Vocalia de Dones Laia l’Arquera, PSC i Vocalia de Dones de Cerdanyola.