Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival Internacional d’Orgue de Mataró celebra cinc anys de vida amb grans músics del panorama internacional

Escoltar

El Festival Internacional d’Orgue de Mataró celebra cinc anys de vida amb grans músics del panorama internacional

De l’1 al 17 de juliol hi haurà una àmplia varietat de recitals a la Basílica de Santa Maria, al Teatre Monumental i al Convent de les Carmelites

El Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern (organista, pedagog i compositor mataroní nascut a Mataró el 1798) arriba enguany a la cinquena edició consolidat com un dels festivals d’orgue amb més públic de tots els programats a Europa. El festival, que compta amb la direcció artística de l’organista oficial de Santa Maria, Raúl Prieto,  repeteix la fórmula d’èxit de les anteriors edicions: una programació que combina la presència de concertistes de renom internacional amb activitats úniques al voltant de l’orgue.

 

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén; el director artístic del Festival, Raúl Prieto, i l’arxiprest Vicenç Mira, han presentat aquest matí el programa d’activitats, que se celebra de l’1 al 17 de juliol. La Basílica de Santa Maria, el Teatre Monumental i el Convent de les Carmelites Descalces són els espais del festival que proposa 9 activitats i 7 visites guiades especials a l’orgue més gran de Catalunya, el de Santa Maria.

 

El concert inicial d’enguany serà de pagament i la resta de concerts professionals seran gratuïts però amb invitació. La mesura es pren amb la voluntat de cuidar el confort dels assistents als concerts en qüestió i per posar en valor el festival. Les entrades, tant del concert inicial com les invitacions, es podran adquirir a través del web www.entradesculturamataro.cat, a les oficines de la Direcció de Cultura i, des d’una hora abans, als espais de concert.

 

 

Cicle de concerts

 

Davant l’èxit del concert inaugural de la passada edició el proper diumenge 3 de juliol a les 21 h. a la Basílica de Santa Maria es podrà veure un recital únic: Tocata i fuga en re menor amb 3 orgues.  Les mans de Raúl Prieto, Konstantin Volostnov i Maria Teresa Sierra interpretaran la famosa peça de J.S. Bach i d’altres temes coneguts a través de l’orgue monumental i l’orgue petit de Santa Maria i un orgue de concert especial per a l’ocasió.

 

El següent recital que es podrà veure a la basílica mataronina serà a càrrec de l’italià Lorenzo Ghielmi, que el 6 de juliol visita per primera vegada Mataró. Ghielmi és un dels especialistes de música barroca més prestigiosos del món.

 

El festival canviarà d’escenari per traslladar-se per una nit al Convent de les Carmelites Descalces, que el dijous 7 de juliol acollirà un concert d’orgue i flauta travessera amb quatre músics internacionals. La catalana Elisabet Franch, flauta travessera, acompanyarà els organistes Irina Vavilova, Mila Chervenivanova i Jared Post.

 

El dia 8 de juliol al Teatre Monumental s’hi podrà veure el concert del Duo MuART, en un recital a càrrec de Maria Teresa Sierra al piano i Raúl Prieto Ramírez, orgue, que dues setmanes abans hauran ofert a la ciutat nord-americana de Houston.

 

I de nou a Santa Maria es podran veure els dos darrers concerts. El dia 10 de juliol Masha Vlasova i Konstantin Volostnov presentaran un recital que combina orgue i acordió de concert. El darrer dels grans concerts d’aquest cicle serà el tradicional Concert Internacional d’Orgue que cada any, i ja en van 13, ofereix Raúl Prieto.

 

 

Altres activitats

 

El festival d’orgue mataroní ofereix altres activitats que el diferencien de la resta. És el cas de l’Orgue al carrer que es farà dissabte 9 de juliol. De les 19 a les 21 h Raúl Prieto, des de davant l’Ajuntament, acostarà als mataronins aquest instrument amb petites demostracions de 20 minuts.

 

Enguany es repetiran dues de les activitats que han funcionat els darrers dos anys: la missa musicada amb orgue i el concurs d’alumnes de l’Acadèmia Internacional d’Orgue. El 17 de juliol els alumnes de l’Acadèmia seran els protagonistes interpretant la música de la missa que s’oferirà a les 18 h a Santa Maria. Aquests alumnes ja hauran participat el 15 de juliol al tercer concurs d’orgue i el públic serà qui esculli el guanyador.

 

 

L’Acadèmia

 

La formació és un dels punts centrals d’aquest festival amb l’Acadèmia Internacional d’Orgue que aplega estudiants d’arreu del món per poder aprendre d’organistes de reconegut prestigi internacional. Enguany hi ha alumnes de Polònia, Rússia, Finlàndia, Dinamarca, Bulgària, Àustria i Estats Units.

 

 

Visites guiades a l’orgue

 

Una altra de les activitats consolidades d’aquest festival són les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, que aniran a càrrec de l’organista Raúl Prieto.

 

Es podrà visitar l’orgue divendres 1 de juliol a les 17 h, dissabte 2 de juliol a les 16.30 h, dissabte 9 de juliol a les 12 i a la 13 h, diumenge 10 de juliol a les 13 h i divendres 15 de juliol a les 17 i 18 h. Cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) Tel. 93 758 26 98 i a turisme@ajmataro.cat.