Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El manuscrit d’Els Pastorets més antic de Catalunya es conserva a Mataró

Escoltar

El manuscrit d’Els Pastorets més antic de Catalunya es conserva a Mataró

El llibret del Museu Arxiu de Santa Maria és de 1766 i està exposat al Museu de Mataró



Al Museu Arxiu de Santa Maria (MASMM), gràcies a la donació del Sr. Carles Aguilera, es conserva un petit llibre manuscrit, datat a Mataró el 1766, que conté els que podrien ser Els Pastorets més antics de Catalunya. És el text dramàtic de data coneguda més antiga que duu el títol: "Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets", signat per Manuel Verdaguer, un mestre mataroní. Tot i el títol, és un text escrit en castellà que segueix la tradició dels antics Autos del Nacimiento del segle XVII, però amb la particularitat que totes les acotacions estan escrites en català.




Aquest llibre manuscrit es pot veure actualment al Museu de Mataró, com a peça de l’exposició “Qui sóc vull contar-vos...”, que commemora els cent anys d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes. Es troba a l'inici de l'exposició, en una vitrina. L’estudi sobre aquest manuscrit es publicarà al número 117 (gener 2017) de la revista “Fulls del Museu Arxiu”, signat pel filòleg Jordi Malé, membre del Museu Arxiu de Santa Maria.




La presentació del manuscrit s’ha fet a iniciativa del Museu Arxiu de Santa Maria, conjuntament amb Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Ha anat a càrrec de Joaquim Fernàndez, regidor de Cultura; i per part del MASMM , del seu director, Nicolau Guanyabens, i els membres de l’equip, Jordi Malé, filòleg, i Héctor López, historiador.

 




Descoberta del document més antic que esmenta la representació d'Els Pastorets




En el transcurs del treball de recerca, l’historiador Héctor López, membre del Museu Arxiu de Santa Maria, ha localitzat, gràcies al suggeriment de Joaquim Aguilar, un document que conté la referència més antiga que es coneix a les representacions d’Els Pastorets a Catalunya. Es tracta d’un decret de 1678 del bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en el qual es prohibeixen representacions teatrals durant diverses festivitats, entre elles Els Pastorets el dia de Nadal. Aquest document es conserva a l'Arxiu Diocesà de Barcelona, dins la sèrie Registrum Communium, on quedaven anotades totes aquelles decisions preses pel bisbe que afectessin una parròquia o tot el bisbat.