Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró dóna a conèixer l’univers sexual de l’antiga Roma

Escoltar

El Museu de Mataró dóna a conèixer l’univers sexual de l’antiga Roma

El 4 de març s’inaugura “El sexe a l’època romana”, la primera exposició produïda per l’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya

Divendres 4 de març a les 19.30 h s’inaugura a Can Serra del Museu de Mataró “El sexe a l’època romana”, una exposició que desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV. Ho farà a través d’una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors.

 

Aquesta és la primera exposició produïda per l’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, i es va inaugurar l’abril del 2013 a Badalona. Després de recórrer 11 ciutats catalanes durant dos anys, arriba a Mataró i es podrà visitar fins al 22 de maig.

 

La mostra, adreçada a un públic adult, aplega una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya i està estructurada en cinc eixos temàtics diferents: sexe i matrimoni; sexe, seducció i bellesa; pràctiques sexuals; sexe fora del matrimoni i sexualitat divina.

 

Les pintures i els objectes parlen de desinhibició i desenfrè, però també dels tabús i la doble moral que hi havia a l’època.

 

Al llarg de l’exposició, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica.

 

La visita es complementa amb l’exposició permanent del Museu de Mataró “Iluro, ciutat romana”, que ofereix un recorregut per la cultura i la societat romanes, on s’ha fet una selecció d’objectes relacionats amb l’univers sexual dels romans trobats al territori d’Iluro. En destaquen l’escultura de Venus que es va trobar a les termes de Can Xammar o un canelobre de terrissa decorat amb una escena ritual.

 

L’exposició tindrà tres activitats complementàries. Divendres 29 d’abril es podrà entrar a “La cuina de Venus”, una xerrada activa sobre cuina eròtica romana; dimecres 18 de maig, dins els actes del Dia Internacional dels Museus, es farà la conferència “El sexe a l’antiguitat: de la prehistòria a la cultura romana” a càrrec de Joan García Targa, i el 22 de maig, dins la Nit dels Museus, Núria Tarragona i Vanessa García oferiran l’espectacle “Tapper Sex a la Romana”.