Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró mostra com vivien els Neandertals a Catalunya

Escoltar

El Museu de Mataró mostra com vivien els Neandertals a Catalunya

L’exposició “Neandertals a Catalunya” de la UB s’inaugura el 16 de setembre

El Museu de Mataró inaugura el proper 16 de setembre l’exposició itinerant “Neandertals a Catalunya”, comissariada per Josep Maria Fullola i Francesc Xavier Hernàndez i organitzada per la Universitat de Barcelona (UB). La mostra explica com vivien els neandertals a Catalunya a través del què menjaven, de les seves creences i com era el seu entorn, entre d’altres aspectes.




L’exposició és una revisió didàctica de l’estat de recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món, i més concretament a Catalunya, on darrerament han aparegut nous fòssils que fan replantejar la seva presència a territori català.




L’origen de la mostra és el treball que han realitzat des del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona, dirigit per Josep Maria Fullola, el Grup de Recerca del Quaternari - SERP i el Grup de Recerca DIDPATRI, dirigit per Francesc Xavier Hernàndez, els dos grups pertanyents a la Universitat de Barcelona.




La mostra acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments amb restes neandertals de Catalunya. A partir d’un audiovisual que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors, es presenta els quatre jaciments més importants: l’Abric Romaní de Capellades, les coves de Serinyà, la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai i la cova del gegant de Sitges.




L’exposició també disposa d’una vitrina de rèpliques que ens mostra un crani de neandertal, la mandíbula procedent de la cova del gegant de Sitges, objectes d’indústria lítica i una llança.”Neandertals a Catalunya” inclou una gràfica d’ampliació basada en senyalètica de codis QR en format vídeo, disponible per a dispositius mòbils 3G.




Aquesta exposició dóna l’oportunitat al Museu de Mataró de col·laborar en un projecte d’investigació i de divulgació científica de la Universitat de Barcelona i dóna a conèixer el protagonisme de Catalunya tant per la quantitat de projectes de recerca que s’estan duent a terme en territori català com pels resultats que se n’extreuen i les troballes que s’han fet en aquest àmbit.




L’interès de la temàtica per la comunitat educativa i pel públic en general (la prehistòria com un dels períodes històrics més populars), facilita l’accés a nous públics, ampliant el circuit d’espectres a potenciar i contribueix a la reflexió sobre temes tan universals com l’evolució humana, d’on venim i cap a on evoluciona la nostra espècie.




L’exposició disposa d’una oferta educativa adreçada a centres de primària i secundària que apropa als alumnes els continguts científics de la mostra de manera didàctica i amena.




L’organització de ”Neandertals a Catalunya” va a càrrec de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ileredencs, Ajuntament de Sitges i Museu d’Arqueologia de Catalunya i amb el suport de Molècula. Xarxa de professionals en museografia.




L’exposició s’inaugurarà divendres 16 de setembre, a les 20h, i després dels parlaments, el comissari de la mostra i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Fullola, oferirà una visita guiada.