Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró recorda la història dels refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial

Escoltar

El Museu de Mataró recorda la història dels refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial

L’exposició “Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial” es podrà veure a partir del 15 de juny



Can Serra del Museu de Mataró presenta a partir del 15 de juny l’exposició “Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial”. Aquesta coproducció del Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Barcelona, recupera la història desconeguda de milers de jueus que van escapar de la política d’extermini duta a terme pel nazisme travessant els Pirineus; alguns ho van aconseguir i d’altres s’hi van deixar la vida.


 

L'exposició està comissariada per l’historiador Josep Calvet i es va inaugurar el juliol del 2015 al Museu d'Història de Catalunya. S’inscriu dins dels actes organitzats pel mateix Museu d’Història de Catalunya amb motiu de la commemoració dels 70 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial i l’alliberament dels camps nazis. Des d’aleshores ha anat itinerant per diferents ciutats catalanes fins arribar a Mataró, on es podrà visitar fins al 4 de setembre.

 

“Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial” té per objectius sensibilitzar, rescatar de la memòria col·lectiva i homenatjar els refugiats i les persones que els van ajudar, protagonistes silenciosos d’aquells fets.

 

A partir de la vida d’una desena de famílies jueves, l’exposició s'endinsa en aquest episodi tan desconegut del nostre passat recent en què Catalunya va esdevenir terra de llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la barbàrie nazi. 

 

A l'exposició es poden veure de primera mà alguns dels utensilis que els refugiats utilitzaven en la seva fugida i mapes i croquis dels camins i els passos de muntanya que separen França i Catalunya. També consta de fotografies i documents amb els quals els refugiats intentaven creuar la frontera sense èxit.

 

També s’hi troben per exemple tres de les set caixes que contenen la documentació relacionada amb les gestions efectuades per aconseguir que Eduard Heilbruner i Lina Levi poguessin abandonar l’Europa ocupada pels nazis o la llibreta on Estera-Gitla Bielinsky feia anotacions del seu viatge de fugida des de Pau (França) fins a Les (Val d’Aran) a l’octubre del 1942, i altres curiositats com és el cas de la fitxa de Jenny Kehr a la presó del partit judicial de la Seu d’Urgell o el bastó utilitzat durant l’evasió d’un refugiat jueu entre Aulus-les-Bains i Tavascan que ha cedit la Presó Museu Camí de la Llibertat (Sort).

 

A l’exposició també s’hi poden veure dos audiovisuals: “Triumph des Willens” (El triomf de la voluntat), estrenat l’any 1935, que és una de les pel·lícules de propaganda més conegudes de la història del cinema i “Testimonis”, un audiovisual que permet al visitant apropar-se a la història a partir dels records dels seus protagonistes. Es tracta d’un recull de fragments de les entrevistes personals realitzades a diversos testimonis entre els anys 2005 i 2014 per Mireia Boya i Josep Calvet.