Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla Estratègic Mataró 2022 definirà el model de ciutat i de desenvolupament que es vol en el futur

Escoltar

El Pla Estratègic Mataró 2022 definirà el model de ciutat i de desenvolupament que es vol en el futur

Avui s’ha signat una declaració institucional donant suport a aquesta iniciativa



L’alcalde, David Bote, ha presidit avui la signatura de la declaració institucional que acorda el Pla Estratègic Mataró 2022, el procés de reflexió estratègica encaminat a definir quin és el model de ciutat i de desenvolupament que es vol en el futur. La declaració l’han signada tots els grups municipals, menys la CUP, a més de la regidora no adscrita. El text és fruit del treball fet en el si de la Comissió de Treball del Pla Estratègic Mataró 2022, presidida pel portaveu d’ERC-MES, Francesc Teixidó.


 

Aquest procés de reflexió estratègica s’emmarca dins de l’Estratègia Europa 2020, que és l’actual estratègia de desenvolupament europea que tracta de pal·liar les diferències de l’actual model de creixement per encaminar-se cap a un altre model basat en el desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador. En aquest sentit, la UE dóna suport a aquells municipis que estableixin estratègies per afavorir el desenvolupament urbà sostenible.

 

La finalitat d’aquest procés és aconseguir un desenvolupament urbà inclusiu, sostenible i intel·ligent, que permeti afrontar els reptes futurs de la ciutat: econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials. I també assolir les exigències de la UE per accedir a qualsevol tipus de finançament europeu.

 

La declaració institucional dóna suport al treball que s’ha fet fins ara per definir el Mataró 2022 i estableix el compromís institucional per treballar per al futur de la ciutat, definir-ne el model de desenvolupament i formular les línies estratègiques i els plans d’actuació per assolir-lo. Per fer aquest procés la voluntat és impulsar un debat comptant amb la participació ciutadana i la implicació dels agents socials de la ciutat i la cooperació d’altres administracions.

 

 


El Mataró del 2022 i els tres reptes 




Per arribar a definir el Mataró 2022 s’ha dissenyat un procés participatiu per tal d’identificar quins són els reptes que ha d’afrontar la ciutat i que ja es va iniciar el març de 2016 amb diferents dinàmiques grupals a nivell polític, tècnic i ciutadà.



Fins ara s’han identificat com els tres grans reptes: la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat; la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial; i la imatge, promoció i reconeixement de la ciutat. A partir d’aquí començarà la fase de participació que ha d’aportar els eixos d’actuació per treballar aquests reptes.

 

Aquests reptes que es plantegen com a punt de partida s’abordaran des de diferents àmbits: educació; mobilitat; seguretat; cohesió social; ocupació i estructura productiva; promoció de ciutat; territori i paisatge; energia i sostenibilitat; habitatge; cultura, oci i lleure; esport; salut i ètica de govern.

 

L’àmbit que ha començat el seu procés de reflexió i treball ha estat el d’educació, que es va iniciar el passat 28 de setembre. Una vegada finalitzat el procés participatiu que porta per nom el “Compromís per l’Educació” les conclusions que se’n desprenguin es faran públiques en una jornada prevista el març de 2017 i que clourà amb el compromís cívic i polític per l'educació del present i del futur de la ciutat, el document del Pacte Educatiu Municipal que s'haurà d'aprovar en el Ple.

 

 

Com participar en el procés de reflexió

 

A més de les diferents dinàmiques de participació amb agents, consells municipals i diferents col·lectius, els ciutadans podran participar en el disseny de futur de la ciutat a través de diferents canals i esdeveniments que s’aniran donant a conèixer a través de la web del Mataró 2022 www.mataro2022.cat:

 

. Enquesta en línia a la web, accessible a www.mataro2022.cat clicant a “Participa”. L’enquesta tracta de copsar la percepció ciutadana sobre el present i futur de la ciutat mitjançant un seguit de qüestions generals i, així mateix, recull les propostes relacionades amb els reptes identificats.

 

. Jornada de participació: el 12 de novembre tindrà lloc la jornada de participació oberta i coordinada amb l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2017. En aquesta jornada diferents ponents debatran al voltant dels reptes identificats en el Mataró 2022. Posteriorment, els participants distribuïts en grups segons els seus àmbits d’interès, podran formular les seves propostes vinculades als reptes del Mataró 2022 i als àmbits d’actuació prioritaris del PAM. 

 

Fins al mes de novembre es recolliran totes les aportacions i es redactarà un primer document que definirà les línies estratègiques que serviran de base per concretar el pla d’actuació que s’haurà d’implementar en els següents anys.