Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució respecte l’amiant

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució respecte l’amiant

El Ple, celebrat el dijous 3 de novembre, va aprovar una proposta de resolució respecte l’amiant a la ciutat. La proposta, que va ser presentada per la regidora no adscrita, es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció de PxC. 




El text íntegre és el següent:




“L’amiant és una fibra natural que, per les seves característiques tecnològiques excepcionals, s’ha utilitzat en múltiples aplicacions d’àmbits tan diversos com la construcció, la indústria i productes de gran consum. Cal destacar que es va fer servir molt ja que es tractava d’un material que aportava moltes prestacions a un preu molt assequible.




Quan parlem de fibres d’amiant estem designant un conjunt de milers de fibretes elementals sòlidament unides en forma de feixos o agregats de fibres de diferents longituds i diàmetres. D’un feix d’un mil·límetre de diàmetre d’amiant en poder sortir unes 50.000 fibres respirables, que per la petita dimensió i la forma que presenten, romanen a l’aire com a núvols invisibles durant llargs períodes de temps, i poden ser transportades per corrents d’aire fins a distàncies considerables.




L’any 2001, l’amiant va ser prohibit (ús, comercialització i distribució), a Espanya , quan es va demostrar que es tractava d’un material amb efectes cancerígens, però entre els anys 30 i el 2001 milions de tones d’amiant van ser utilitzades a tot l’Estat. L’ús de l’amiant es va estendre per molts sectors però principalment en el sector de la construcció. Dins d’aquest sector, l’amiant-ciment = fibrociment, en forma de plaques planes i ondulades per cobertes i parts pluvials, dipòsits , canalitzacions, baixants d’aigua, sortides de fum, aeroconductors d’aire, jardineres, etc.




Cal identificar on hi ha instal·lacions amb amiant i avaluar el seu estat de degradació, per determinar el grau d’urgència de la seva retirada donat el possible risc de dispersió de fibres d’amiant a l’entorn immediat.




Cal recordar que qualsevol intervenció sobre l’amiant en els nostres edificis o instal•lacions públiques o privades, és una activitat reservada a persones i empreses: empresaris/es, treballador/es socialment responsables i tècnicament solvents.




D’altra banda, el risc provocat per l’amiant no és únicament una qüestió mediambiental, també ha generat un problema de salut laboral pels treballadors que van intervenir en processos industrials on s’utilitzava amiant i que van patir una exposició activa i inadvertida amb greus riscos de malalties professionals.




Les estadístiques de l’OMS estimen que cada any es registren, solament a la UE, entre 20.000 i 30.000 nous diagnòstics de malalties relacionades amb l’amiant i que més de 300.000 persones (40.000 a Espanya) moriran de mesotelioma pleural d’aquí al 2030. L’any 2003 la UE va recomanar als països membres la creació de fons de compensació que evitessin els processos judicials que aquesta problemàtica comporta i que els recursos d’aquest fons haurien de provenir de les empreses implicades a cada Estat.




Per tot l'exposat, proposo al ple de l'Ajuntament els següents acords:




-Primer. Elaborar un cens d’instal·lacions d’amiant a la ciutat.




-Segon. Posar en marxa un pla d’acció per identificar i retirar l’amiant que pugui estar instal•lat als edificis públics municipals.




-Tercer. Fer una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant, especialment adreçada a les comunitats, indústries i propietats particulars on es detectin instal•lacions que continguin aquest material.




-Quart. Instar al Consell Municipal de Salut a debatre aquest tema i estendre el coneixement d’aquesta problemàtica tan a nivell general com als serveis sanitaris de la ciutat.




-Cinquè. Que l’Ajuntament de Mataró s’adhereixi a la iniciativa “Amianto Cero en Europa”.




-Sisè. Comunicar aquests acords a totes les institucions públiques pertinents en matèria de salut pública, medi ambient i seguretat laboral de la Generalitat de Catalunya, de l’Estat i de la Unió Europea, a la FMC i als representants locals dels col·lectius afectats”.