Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TecnoCampus reuneix demà els representants espanyols de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees

Escoltar

El TecnoCampus reuneix demà els representants espanyols de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees

El TecnoCampus reuneix demà els representants espanyols de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE Espanya),  en la qual Mataró ocupa una vicepresidència compartida amb Igualada. La regidora de Promoció Econòmica i Innovació i presidenta de la Fundació TecnoCampus, Dolors Guillén, farà la benvinguda als assistents, al voltant de trenta persones que representen ajuntaments, universitats i altres institucions vinculades al tèxtil.

 

L'associació ACTE va ser fundada l'any 1991 i compta amb 60 socis europeus. Té com a finalitat fundacional representar i defensar els interessos de les col·lectivitats territorials i organismes adherents que representen als territoris amb presència dels sectors tèxtil, confecció, pell, calçat i complements de moda. 

 

La trobada de demà servirà per donar a conèixer les diverses accions que s’estan duent a terme per reforçar aquest sector, que conserva un pes significatiu a la ciutat i a la comarca. Un d’aquest projectes és Cooperatèxtil, que mitjançant una plataforma web ha permès posar en contacte empreses del sector perquè treballin conjuntament i siguin capaces de captar produccions que s’estaven fent en altres països.

 

 

Cita a Bèlgica

 

Mataró està reforçant els contactes a nivell europeu de cara a optar subvencions en el marc de les anomenades Estratègies Nacionals i Regionals per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3). La idea és que aquesta ajuts ajudin a posar en marxa un ambiciós pla d’especialització en tèxtil tècnic, aprofitant la presència d’un centre tecnològic amb àmplia experiència (Eurecat, l’antiga Cetemmsa) i d’un teixit productiu important.

 

En el marc dels  Plans de competitivitat i especialització territorials (PECT’s), Mataró vol apostar per impulsar un tèxtil que pivoti en la innovació tecnològica i el disseny, l’anomenat tèxtil tècnic. En aquest context algunes ciutats tèxtils d’Europa com Lille a França i Boräs a Suècia, membres d’ACTE, tenen experiència amb resultats positius i Mataró vol tancar acords col·laboratius amb aquestes ciutats per aprendre de la seva experiència.

 

L’aposta de Mataró té com a missió fer de la ciutat un motor de l’Europa mediterrània en el sector del tèxtil tècnic, i per aconseguir-ho s’han dissenyat cinc línies de treball:

 

1-. Transferència d’innovació tecnològica a les empreses locals.

2-. Estimulació i suport a l’emprenedoria tèxtil de base tecnològica i disseny (incubadora  i acceleradora tèxtils).

3-. Desenvolupament de continguts formatius que donin resposta a les noves exigències del futur tèxtil: universitat, formació professional, formació contínua...

4-. Millora de l’estratègia col·laborativa de la plataforma Cooperatextil.

5-. Creació d’una plataforma de comunicació i divulgació de la innovació en el tèxtil tècnic a nivell internacional mitjançant eines digitals. conferències internacionals i trobades d’interacció entre la indústria, els centres tecnològics i el món del disseny.

 

La regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén; el director general del TecnoCampus, Jaume Teodoro; i la cap del servei d’Empresa del TecnoCampus, Emma Feriche, van participar a principi de març a Mouscron (Brusel·les) a la trobada del comitè executiu d'ACTE a nivell europeu, on van dur a terme contactes que han de permetre dur a la pràctica aquesta estratègia per al tèxtil.