Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els 15 municipis de l’àrea d’influència de l’Hospital de Mataró demanen reunir-se amb el conseller de Salut

Escoltar

Els 15 municipis de l’àrea d’influència de l’Hospital de Mataró demanen reunir-se amb el conseller de Salut

L’objectiu és aconseguir un compromís pressupostari concret

L’alcalde, David Bote, va convocar ahir els alcaldes dels 14 municipis que tenen l’Hospital de Mataró com a referència i que són: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. 
A la reunió, que es va fer a la Sala dels Lleons de l’Ajuntament de Mataró, hi van assistir l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Anabel Moreno; l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo; l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir; l’alcalde de Dosrius, Marc Bosch; la regidora de Salut de Premià de Mar, Olga Safont, en representació de l’alcalde, Miquel Buch; i l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora. També hi va assistir el regidor de Sanitat de Mataró, Joan Vinzo.
Fruit d’aquesta trobada, va sorgir l’acord de demanar una reunió conjunta, i amb caràcter urgent, dels 15 municipis, encapçalats per Mataró, amb el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín. L’objectiu és aconseguir un compromís pressupostari concret i calendaritzat sobre el futur del Consorci Sanitari del Maresme. La inversió necessària i d’urgència que hi ha és de 10,5 milions d’euros que haurien d’incloure els pressupostos catalans. Aquesta xifra surt d’una auditoria encarregada pel Consorci Sanitari del Maresme.
Els batlles presents també van acordar portar a votació a les respectives sessions plenàries la declaració institucional presentada per tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mataró sobre l’assignació pressupostària del Consorci Sanitari del Maresme per al 2016-2017 i el pla d’inversions. Aquesta declaració, aprovada de forma unànime en el Ple d’octubre, exigeix de nou una solució a la descapitalització del Consorci Sanitari del Maresme.


Infrafinançament històric
El Consorci Sanitari del Maresme atén una població de 260.000 habitants a través de l’Hospital de Mataró i 400.000 en l’àmbit de la Salut Mental. L’ens gestiona a més el centre sociosanitari situat a hores d’ara a l’Antic Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i les Àrees Bàsiques de Salut d’Argentona, Cirera-Molins i Mataró Centre.

Es calcula que el deute històric acumulat entre 1999 i 2012 és de 30,8 milions d’euros, que corresponen a inversions no finançades. El Consorci pateix des de la seva creació de dificultats de finançament i el seu creixement a partir de l’any 2000 amb serveis d’atenció primària i d’atenció sociosanitària (2003) no han contribuït a la millora del dèficit històric, al qual es va donar solució mitjançant la sol·licitud de crèdits a llarg termini per valor de 23 milions d’euros. El pagament dels capitals d’aquests préstecs no va tenir compensació pressupostària fins al 2013, quan el dèficit financer acumulat arribava ja als 30,8 milions.