L’Ajuntament aprova una proposta de resolució per potenciar la participació
El Ple celebrat el passat 7 de juliol va aprovar per unanimitat una proposta de resolució sobre la participació. La proposta va ser presentada pel PP.
El text íntegre és el següent:
“Les Eleccions Municipals celebrades al maig de 2015 van donar lloc a l'Ajuntament més plural i divers de la nostra història recent, l'exercici del dret electoral dels mataronins i mataronines va donar lloc a un repartiment aritmètic a la Sala Plens on són representats fins a 9 grups municipals. Molts més, però també d'una mida molt més reduïda.
La posterior formació del Govern Municipal, format per 2 grups municipals, va conformar un Govern amb 3 regidors més que el mandat anterior amb la justificació de què amb els 8 regidors anteriors era impossible tirar endavant la ciutat, i expressant una certa crítica per tant als que governaren el mandat 2011-15.
Tenim doncs un Govern que augmenta els seus efectius passant de 8 a 11 regidors i regidores, i per tant també de coordinadors i/ o càrrecs de confiança, en créixer les àrees i comissions informatives, amb una més també que el mandat precedent, en canvi uns grups a l'oposició més petits, recordem que el mandat anterior el 1r grup a l'oposició tenia 8 regidors i al mandat actual el 1r d'aquests grups en té justament la meitat de regidors 4, més fragmentats i amb ménys mitjans per realitzar la seva feina propositiva i de control.
A la vegada, i amb l’inici del mandat, veiem la voluntat, que compartim, del nou Govern d'actualitzar tots els plans municipals que l'Ajuntament de Mataró per la seva mida ha de tenir preceptivament; entre ells el de Seguretat i Mobilitat, i comencen a treballar els diferents consells de Participació al mateix ritme i nombre que durant el període 2011-15.
També hem vist com des del propi Govern s'ha fet una esmena a la totalitat per no dir una Opa hostil al model de participació mataroní amb la creació dels Regidors de Barri, que oficialment encara no s'ha explicat en què consisteix aquest projecte a la resta de grups municipals, o la implementació de les setmanes de l'alcalde als barris.
Tot plegat conforma una situació que creiem insostenible pel que fa al model de participació implementat a la ciutat:
-El Govern Municipal el veu “de facto” inútil ja que l'esmena creant la figura del Regidor de Barri que, a més a més, ho fa sense les explicacions i el consens necessari per un canvi de tan calat.
-Els grups municipals de l'oposició són molt més petits que quan es va crear aquest model i és d'una dificultat propera a la impossibilitat el poder mantenir la presència i un seguiment digne tant dels consells territorials com dels sectorials i altres òrgans de Govern i participació.
-I, finalment, no veiem una evolució positiva del model, si agafem com a referència el model de participació més recent, el del PAM i Pressupostos del 2016 és manifestament millorable, amb baixa participació de la societat civil i amb nul·la incorporació de nous actors, i amb molt poc joc dels mateixos, fins arribar a una Audiència Pública on les intervencions “píbliques” van ser mínimes i ocupant menys del 10 % del temps de durada de la mateixa.
Per tot el que hem exposat creiem que cal fer una aturada, repensar el model i generar un de nou que respongui a la nova realitat política de la ciutat i que també millori en qualitat i quantitat la participació del màxim nombre possible d'actors territorials, sectorials i ciutadania en general en els afers de la ciutat.
I és per aquest motiu que proposem al Ple el següent Acord:
-L'Ajuntament de Mataró mitjançant la Comissió d'Organització i la Regidoria de Participació Ciutadana prendrà les mesures necessàries per tal d'adaptar el funcionament dels grups i dels òrgans de participació a les noves necessitats i la vegada que cercarà mesures per incrementar, millorar i diversificar la participació de la ciutadania en tots els aspectes de la vida social, territorial, sectorial i organitzativa de la nostra ciutat.”