Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament avança al Nadal l’aclarida i millora de la finca del Parc Forestal per lluitar contra el Tomicus

Escoltar

L’Ajuntament avança al Nadal l’aclarida i millora de la finca del Parc Forestal per lluitar contra el Tomicus

Del 2 al 31 de gener es restringirà l’accés i ús de les zones del parc on s’estigui treballant

L’Ajuntament té previst realitzar durant les festes de Nadal i el mes de gener els treballs de gestió forestal a la finca municipal del Parc Forestal. Aquestes feines, que estava previst fer al llarg del 2017, s’han avançat per combatre la plaga de l’escarabat perforador Tomicus que afecta les pinedes del Maresme.

 


Els treballs obligaran a tancar l’accés al públic a les zones del Parc on s’estigui treballant, per la qual cosa es demana als usuaris que respectin la senyalització i les recomanacions de seguretat. Així mateix, part de la zona d’estacionament quedarà afectada, ja que s’hi emmagatzemaran de manera provisional els arbres tallats abans de la seva conversió en estella per a biomassa.

 


L’estella, abans del seu ús com a biomassa, s’emmagatzemarà i secarà a Can Portell Nou, gràcies a la cessió temporal gratuïta de part de la finca propietat de l’empresa Volumètric SA.

 


 


La lluita contra el Tomicus


La sequera establerta durant els últims anys al Maresme ha fet més vulnerables les pinedes de la comarca propiciant que siguin atacades pel Tomicus, un escarabat de pocs mil·límetres de mida que perfora el tronc i debilita el pi fins a matar-lo. El símptoma més evident de la presència de la plaga són les capçades amb fulles marronoses. La plaga s’estén amb gran facilitat, especialment durant el mes de setembre, període de reproducció.

 


L’Ajuntament duu a terme els treballs de lluita contra el Tomicus des del Servei d’Espais Públics i des de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal.

 


Des d’Espais Públics, a través del contracte de manteniment d’espais naturals, aquest any s’ha fet la tala i eliminació de pins morts en zona urbana a Can Quirze (205 unitats), Parc Forestal (65 unitats), parc de Roques Albes (2 unitats), Parc del Nord (6 unitats), zona boscosa prop de Decathlón (21 unitats) i finca municipal dels horts urbans (119 unitats). Amb un cost aproximat de 10.000 €, es van treure els arbres que estaven totalment secs.

 


Des de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal, s’ha avançat la gestió forestal de 11,63 Ha. en la finca del Torrent LLuscà- Pont de la Vila i es realitzarà, ens els propers dies, la gestió forestal de 8,52 Ha de les finques municipals de l’entorn del Parc Forestal. Aquestes actuacions, amb una despesa municipal prevista de 2.233 € s’estan fent a través de l’Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor gràcies a subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.

 


En les 2,51 Ha del Parc Forestal més urbanitzades i les 2,68 Ha. que ocupa la concessió del Bosc Vertical els treballs per combatre el Tomicus es faran en estreta col•laboració entre l’Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor, el Servei d’Espais Públics Municipals i el concessionari del Bosc Vertical.

 


La Unitat de Gestió Agrícola i Forestal, amb la col·laboració de voluntaris, ha col•laborat també amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Maresme per confirmar sobre el terreny els possibles punts d’afectació del Tomicus i, per contactar amb els propietaris privats i proposar-los que s’integrin en alguna de les Associacions de Propietaris Forestals, entitats que canalitzen les subvencions per lluitar contra aquesta plaga.