Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament comença les obres de substitució de la coberta de la Presó

Escoltar

L’Ajuntament comença les obres de substitució de la coberta de la Presó

La nova coberta també serà de fusta i tindrà la mateixa forma de l’actual

El Servei d’Equipaments Municipals de l’Ajuntament ha començat les obres de substitució de la coberta d’una part de l’edifici de la Presó. Els treballs, iniciats a finals de maig, s’han dur a terme per la degradació de l’estructura de fusta de suport a causa de l’acció dels tèrmits.

 

L’edifici de la Presó és un Bé Cultural d’Interès Nacional i té un nivell de protecció A que inclou façanes, volumetria i estructura general de l’edifici. Va ser projectat per Elies Rogent i construït a finals de la dècada de 1850.

 

Està format per dos cossos diferenciats de planta baixa i pis: un cos rectangular que originàriament era d’ús administratiu de la Presó, i un cos de forma semicircular on es distribuïen les cel·les al voltant d’un pati que garantia la visió de totes les entrades a les mateixes –i que per aquest motiu el va convertir en el primer edifici panòptic de l’Estat–. 

 

Durant els treballs de reparació de cobertes i baixants efectuats al 2015 es va detectar que la coberta del cos rectangular de l’edifici estava afectada per tèrmits. Es va fer el tractament per desinsectar l’immoble però l’estat de degradació de l’estructura de fusta no garantia l’estabilitat de la coberta, per la qual cosa es van desallotjar i reubicar les entitats que utilitzaven l’edifici.

 

 

Descripció de les obres

 

Les obres a realitzar consisteixen en la substitució de la coberta del cos rectangular de l’edifici, que té una superfície de 325 m². La coberta actual es desmuntarà incloent tota l’estructura de fusta, suport i tots els elements de la zona. La nova estructura serà de fusta, amb un tractament especial insecticida i fungicida.

 

Per fer el cobriment s’utilitzaran les teules desmuntades de la coberta existent i es tornaran a muntar les xemeneies. La nova coberta tindrà la mateixa forma que l’actual. Es preveu reconstruir el badalot existent.

 

Les obres estan adjudicades a l’empresa Civil Stone S.L., i tenen una durada prevista de 4 mesos. El pressupost d’adjudicació és de 143.957,06 € (IVA inclòs).

 

L’actuació està subvencionada per la Xarxa de Governs Locals 2012-2015 de la Diputació de Barcelona (88.162,23 €) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (43.574 €). La resta del finançament va a càrrec de l’Ajuntament.