Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró aprova una declaració a favor del dret a vot a partir dels 16 anys

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró aprova una declaració a favor del dret a vot a partir dels 16 anys

La Junta de Portaveus de Mataró va aprovar el passat 6 de juny una declaració institucional a favor de permetre el dret a vot a partir dels 16 anys. El text, presentat per ERC-MES, es va aprovar amb els vots a favor d’aquest grup municipal a més de CiU, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA, i les abstencions del PSC i el PPC. Ciutadans i PxC van votar-hi en contra.

 

Al Ple municipal del 9 de juny es va donar compte de l’acord aprovat. El text íntegre de la declaració és el següent:

 

“1. Atès que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va aprovar l’any 2011 la Resolució 1826 sobre l’enfortiment de la democràcia mitjançant la reducció de l’edat per a votar als 16, en què s’instava als Estats membres a permetre el dret a vot a partir dels 16 anys.

 

2. Atès que l’esmentada Resolució vincula els principis de la democràcia, que exigeixen la participació del major nombre possible de persones en el procés polític i en la presa de decisions, amb la necessitat d’ampliar el dret a vot als 16 anys; i assenyala que l'evolució demogràfica a Europa podria portar a la creixent marginació del jovent en el procés polític, que corre el risc de ser dominat per qüestions principalment d'interès per a les persones de més edat.

 

3. Atès que l’any 2007 Àustria es va convertir en el primer estat membre de la Unió Europea en reconèixer el dret a vot a partir dels 16 anys; i que actualment ja són diversos els estats que ja reconeixen el dret a vot al jovent a partir d’aquesta edat (en alguns casos a determinades eleccions) en són alguns exemples: Alemanya, Nicaragua, Brasil, Equador, Hongria, Eslovènia, Noruega o Argentina.

 

4. Atès que a l’Estat espanyol, el jovent d’entre 16 i 18 anys no té dret a vot però sí que té responsabilitats penals, dret a treballar, obligatorietat de pagar impostos, ple consentiment en els tractaments mèdics i dret al matrimoni, entre altres. 

 

5. Atès que el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de resolució durant el ple monogràfic sobre joventut celebrat al juliol de l’any 2013 en què es manifestava la necessitat d’avançar cap al reconeixement del vot als 16 anys.

 

6. Atès que la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana reconeix com a persones legitimades a participar en dites consultes a les persones majors de 16 anys.

 

7. Atès que entitats juvenils de referència com són el fòrum europeu de la joventut i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya donen suport al reconeixement del vot als 16 anys.

 

8. Atès que l’11 de març del 2016, dins la passada IX Legislatura, el Congrés dels Diputats i el Senat van aprovar la Proposició de Llei Orgànica per la qual es modifica la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, per ampliar el dret de sufragi actiu als majors de 16 anys.

 

Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres proposa que el Ple Municipal de Mataró acordi:

 

PRIMER.- Manifestar la necessitat d’avançar cap al reconeixement del dret a vot a les persones majors de 16 anys.

 

SEGON.- Instar al Parlament i al Govern de la Generalitat que incloguin el dret a vot de les persones majors de 16 anys en la llei electoral catalana que s’ha d’aprovar en els propers mesos, per garantir-ne el dret a vot en les properes conteses electorals, referèndums o consultes que es celebrin a Catalunya.

 

TERCER.- Demanar al Govern espanyol i als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats i al Senat a donar compliment a la Proposició de Llei Orgànica per la qual es modifica la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, per ampliar el dret de sufragi actiu als majors de 16 anys, aprovada dins la XI Legislatura l’11 de març de 2016.”