Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró s’adhereix a la declaració del Parlament de Catalunya sobre l’acollida de refugiats

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró s’adhereix a la declaració del Parlament de Catalunya sobre l’acollida de refugiats

La Junta de Portaveus celebrada el passat 4 d’abril va aprovar adherir-se a la declaració del Parlament de Catalunya sobre l’acollida de refugiats a Europa. La proposta va ser aprovada per tots els grups municipals (PSC-CP, CiU, ERC-MES-AM, C’s, VOLEMataró, PP, CUP-PA i ICV-EUiA-E) excepte PxC, que va votar-hi en contra. Al Ple municipal celebrat el 7 d’abril es va donar compte de l’acord.

 

El text íntegre de la declaració aprovada és el següent:

 

“El Parlament de Catalunya, L’Ajuntament de Mataró condemna tota violació del dret internacional humanitari, dels drets humans i, especialment, dels drets dels infants, exigeix la fi de la violència a Síria i expressa el seu suport a la recerca d’una solució política al conflicte per mitjà de converses de pau inclusives, sense condicions prèvies, que respectin els drets i les aspiracions de la població siriana i que culminin amb unes eleccions lliures i democràtiques.

 

El Parlament de Catalunya, L’Ajuntament de Mataró, compromès amb els valors universals de democràcia, justícia i llibertat, davant la gravetat de la situació que pateixen les persones que fugen dels conflictes armats, manifesta que l’acollida de persones refugiades és un deure per a tots els països democràtics, tal com estableix la Convenció de Ginebra, que, cal recordar-ho, forma part de la nostra legalitat.

 

Davant els preacords que es van assolir el passat 7 de març en la cimera entre la Unió Europea i Turquia i que hauran d’ésser discutits en el Consell Europeu dels dies 17 i 18 de març, el Parlament de Catalunya, L’Ajuntament de Mataró manifesta la seva preocupació pel fet que aquests preacords puguin vulnerar greument la legislació que protegeix les persones refugiades i empitjorar la crisi humanitària que estan vivint, i sol·licita al Govern en funcions de l’Estat que bloquegi el preacord i posi per davant la protecció de les persones perseguides.

 

El Parlament de Catalunya, L’Ajuntament de Mataró fa una crida a les institucions catalanes, espanyoles i europees perquè intensifiquin les actuacions concretes per a millorar les condicions de vida en els camps d’acollida de persones refugiades i en les rutes de trànsit i perquè posin una atenció especial en els grups més vulnerables del conflicte -les minories, les dones i els infants-, prioritzant-ne l’alimentació, l’educació i el restabliment psicològic i facilitant la reunificació familiar.

 

El Parlament de Catalunya, L’Ajuntament de Mataró declara que, de la mateixa manera que molts catalans i catalanes van trobar refugi quan fugien de la dictadura, avui Catalunya vol assumir la responsabilitat d’acollir persones refugiades d’acord amb els principis democràtics, els drets humans i un model de societat oberta i solidària. Per aquest motiu, el Parlament, L’Ajuntament de Mataró expressa la disponibilitat de Catalunya, país d’acollida, per a col·laborar en el reassentament i l’arribada directa de persones refugiades, d’acord amb les lleis internacionals i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, i crida tots els ciutadans i totes les institucions a col·laborar en l’acollida i integració dels refugiats mentre duri llur estada a Catalunya”.