L’Ajuntament edita el 10è recull d’empreses amb bones pràctiques en responsabilitat social
Es detallen les accions que han portat a terme 18 empreses i entitats del territori
L’Ajuntament ha editat l’Estudi d’identificació de bones pràctiques de responsabilitat social a les PIMES del territori 2015, que detalla les accions desenvolupades per 18 empreses si entitats. Es tracta del 10è recull d’empreses amb bones pràctiques en RSO (responsabilitat social en les organitzacions) des que l’Ajuntament va començar aquesta iniciativa al 2004.
Durant tot aquest temps s’ha acompanyat a 133 empreses i entitats en el disseny i redacció de les seves bones pràctiques de responsabilitat social, a la vegada que s’ha fet una tasca de sensibilització vers la gestió responsable de l’empresa.
Aquesta feina de recopilació i acompanyament ha permès constatar que moltes de les petites i mitjanes empreses i entitats del territori ja porten a terme bones pràctiques. Ho fan per convicció, per iniciativa pròpia, per solidaritat, però no ho tenen per escrit, i això fa que la iniciativa depengui només de la bona voluntat de qui porta l’empresa.
Així, l’objectiu dels successius estudis d’identificació ha estat trobar les bones pràctiques que ja es fan i, en altres ocasions, proposar i iniciar una bona pràctica com a millora de la gestió empresarial. La finalitat sempre ha estat deixar-la per escrit i difondre-la perquè serveixi d’exemple per a altres organitzacions i per diferenciar-la de la resta d’empreses o entitats que no estan tan compromeses amb el territori on estan ubicades.
Una empresa que ha escrit una bona pràctica és una empresa que ha reflexionat sobre com vol treballar i ser vista pels seus grups d’interès. En escriure-la, a més, és compromet públicament. Una empresa responsable es rodeja d’empreses i persones responsables socialment parlant, fet que es tradueix en sostenibilitat.
Aquesta tasca es veu reforçada també des de la Xarxa de Responsabilitat Social de Mataró i el Maresme, que ja té 5 anys d’història i està formada actualment per 17 entitats que es declaren compromeses amb la gestió responsable, a la vegada que assumeixen el compromís d’aportar la seva experiència i trajectòria per aconseguir un territori més responsable, treballant amb uns objectius anuals comuns per fomentar la seva difusió i pràctica.
La Xarxa de Responsabilitat Social de Mataró forma part de la Red Retos, xarxa de xarxes d’àmbit estatal que li permet tenir més ressò. La Red Retos és una xarxa citada com a bona pràctica des de la Unió Europea, perquè perdura en el temps, quan la majoria de xarxes tenen l’existència limitada al programa pel qual neixen.