Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recull en una guia tota la informació sobre els ajuts existents per rebaixar l’import de taxes i impostos

Escoltar

L’Ajuntament recull en una guia tota la informació sobre els ajuts existents per rebaixar l’import de taxes i impostos

L’objectiu és protegir els col·lectius amb més necessitats



El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, i la regidora de Benestar Social, Convivència i Habitatge, Isabel Martínez, han presentat avui la nova Guia d’incentius fiscals, que recull les subvencions, bonificacions i exempcions dels tributs municipals i que forma part del Pla de Rescat Social 2016.


 

Un dels objectius d’aquest mandat és treballar contra la desigualtat i la pobresa, compromís que queda reflectit en el Pressupost 2016. En aquest sentit, s’ha incrementat en el pressupost un 15 % en despesa en polítiques socials, que representa un 14,7 milions d’euros en total, a més del paquet d’ajuts destinats a diferents col·lectius.

 

Aquest paquet d’ajuts, que són subvencions, bonificacions i exempcions en impostos i taxes, suposaran per a l’Ajuntament deixar d’ingressar uns 3,7 milions d’euros (dels quals 1 milió són de caràcter social). Els ajuts van adreçats als col·lectius amb més necessitats i segons el nivell de renda que tinguin: pensionistes, jubilats o persones en atur forçós; famílies nombroses; famílies monoparentals; persones amb discapacitats; habitatges en zones incloses en la Llei de barris; propietaris d’habitatge de protecció oficial (HPO) i habitatges cedits a la borsa de lloguer social. A més d’aquest paquet d’ajuts de l’Ajuntament cal afegir-hi les bonificacions que s’atorguen des d’Aigües de Mataró, SA.

 

Per tal de facilitar als ciutadans conèixer els ajuts existents i els requisits per acollir-s’hi, l’Ajuntament ha dissenyat una guia que recull tota la informació al respecte d’una manera més entenedora i transparent.

 

La Guia d’Incentius fiscals classifica els ajuts en tres categories: per a les persones, per a les empreses i per al foment de l’activitat econòmica i per al foment de la sostenibilitat i el medi ambient. Cada categoria inclou els perfils objecte de l’ajut i descriu els impostos i taxes que poden ser rebaixats, en quin percentatge i els principals requisits per accedir-hi així com el termini de presentació de la sol·licitud. D’aquesta forma els ciutadans poden consultar de manera fàcil a quins es poden acollir i si compleixen els requisits bàsics es poden adreçar a les oficines d’atenció ciutadana o a l'Oficina Virtual per començar la tramitació.

 

Aquesta informació es pot consultar al nou web dedicat als tributs: www.mataro.cat/tributs i s'editaran a més 2.000 unitats que estaran disponibles a les oficines d’atenció ciutadana. Per arribar al màxim de ciutadans també s'ha editat un resum dels principals ajuts destinats a les persones i que s’ha encartat en els dos setmanaris de la ciutat, El Tot Mataró i el Capgròs. Aquest resum conté els ajuts de perfil més social i als quals es poden acollir més persones.

 

L’Ajuntament també ha fet arribar unes 1.500 cartes personalitzades a col·lectius específics, com pensionistes, jubilats o aturats per informar-los del paquet d’ajuts existents i un altre enviament més general explicant el nou calendari fiscal. A més, des de Benestar Social també s’informarà als usuaris i s’ajudarà a tramitar les sol·licituds.

 

Les millores en les exempcions, ajuts i bonificacions van ser acordades en el si de la Comissió de tarifació social, comissió que continua treballant per impulsar noves propostes de cara a les Ordenances Fiscals de 2017, així com la millora a l’accés a la informació i la seva difusió.

 

Un cop s’aprovin els preus públics per al curs 2016-2017 de les escoles bressols municipals, l’Escola Municipal de Música i les escoles d’adults municipals, també s’informarà de les beques i ajuts corresponents.

 

La publicació d’aquesta guia i el tractament més entenedor i transparent de la informació, tindrà continuïtat amb d’altres iniciatives. La propera serà la publicació de l’Observatori del Deute on s’informarà de tots els crèdits subscrits per l’Ajuntament i les seves empreses i fundacions, amb el detall dels períodes d’amortització, interessos, entitats financeres i destinació del crèdit (inversions, pagaments a proveïdors, compres, actuacions de millora, etc.).