Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament rep la donació del VI Premi Torres García-Ciutat de Mataró per part de l’Associació Sant Lluc

Escoltar

L’Ajuntament rep la donació del VI Premi Torres García-Ciutat de Mataró per part de l’Associació Sant Lluc

Queda oberta la nova convocatòria per al concurs biennal del 2017L’alcalde, David Bote, el regidor de Cultura, Joaquim Fernández, i la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén, han assistit a la celebració de l’acte de donació a la ciutat de l’obra guanyadora de la VI edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró (2015). Es tracta del treball “Gravitaciones” de Ruth Morán, fet amb tècnica de tremp vinílic i tinta sobre paper, de 160 x 40 cm.


Un premi fortament reconegut
El Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró es va instaurar l’any 2005 i té caràcter biennal. Està organitzat per l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró, una entitat sense afany de lucre, que té com a finalitat principal la promoció d’activitats artístiques a Mataró.
Enguany s’arriba a la setena edició, havent aconseguit assolir, al llarg d’aquests anys, un molt alt nivell de qualitat artística. El premi s’ha convertit, malgrat la seva joventut, en tot un referent en el panorama artístic de la seva categoria.
Aquest esdeveniment actualment compta amb el patrocini principal de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró; i la col·laboració de la Fundació Iluro, el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, TecnoCampus, Belles Arts Boter, Aliança Mataró i Setradis, entre d’altres.
L’obra guanyadora de cada edició passa a ser propietat de l’Ajuntament en règim de donació per part de l’Associació Sant Lluc. Es pot gaudir de l’exhibició de les obres guanyadores, de forma permanent, al foyer (vestíbul) del TecnoCampus. Cal destacar que aquesta sala ha passat a anomenar-se “Espai Torres-García” i des del 2013 acull les obres guanyadores de les successives edicions d’aquest guardó.


Torres-García, vinculat a Mataró
Joaquín Torres-García (Montevideo, 1874 - 1949) és un dels artistes més importants del panorama artístic català, europeu i llatinoamericà de la primera meitat del segle XX, tant per les seves obres com pels seus plantejament teòrics. Torres-García, de pare mataroní, va viure durant un any a la ciutat i va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis on va rebre classes de pintura de Josep Vinardell.
La seva figura és coneguda i valorada pel caràcter innovador de la seva pintura, des del Noucentisme inicial fins al constructivisme i la seva participació en les primeres avantguardes. La seva vinculació amb Mataró i l’impacte que el Maresme va provocar en el jove uruguaià van impregnar en certa manera tota la seva trajectòria artística posterior, fet que representa un orgull per a la ciutat de Mataró i els mataronins.
En reconeixement, es va triar com a logotip d’aquest Premi de Pintura un petit dibuix seu a la ploma, que il·lustra el llibre ‘Historia de mi vida’, i que representa el tren i l’estació de Mataró, emblemes d’aquesta ciutat capdavantera del ferrocarril a Espanya.


 
Nova convocatòria
En l’acte de donació de l’obra també s’han presentat de manera oficial les bases de la 7a convocatòria del Premi, corresponent a l’any 2017.
L’èxit d’aquest premi es basa principalment en tres pilars fonamentals: una dotació econòmica que des de la tercera edició s'eleva a 9.000 €, un jurat d’una indubtable categoria cultural i solvència professional, i una gestió i organització modèliques en base als resultats obtinguts fins ara. Totes les obres que hi participen gaudeixen d’un alt nivell i prestigi artístic.
El jurat de la 7a edició estarà format pel crític, historiador de l’art i poeta, Juan Manuel Bonet; la historiadora de l’art, crítica, comissària d’exposicions i museòloga, Glòria Bosch; la historiadora, assagista i comissària d’exposicions, Pilar Parcerisas; l’artista i comissari d’exposicions, guanyador de la 2a edició del Premi, Antoni Perna i el president de l’Associació Sant Lluc per l’Art, Antoni Luis.
Abans del 10 d’abril, el jurat seleccionarà les 40 obres finalistes, que s’exposaran a l’Ateneu Fundació Iluro (La Riera, 92) del 8 de juny fins al 23 de juliol de 2017. Les obres seleccionades s’exposen tradicionalment en aquest espai que està fortament avesat a la promoció de l’art de la ciutat. Serà el dia de la inauguració quan es farà públic el nom del guanyador.