Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament s’adhereix a la commemoració del Dia per l’alliberament de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals

Escoltar

L’Ajuntament s’adhereix a la commemoració del Dia per l’alliberament de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals

La Junta de Portaveus celebrada el 6 de juny va aprovar una declaració institucional presentada pel grup municipal del PSC amb el suport dels grups de CiU, ERC-MES, C’s, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA per l’adhesió de l’Ajuntament a la commemoració del 28 de juny, Dia per l’alliberament o l’orgull de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals.

 

La declaració es va aprovar amb els vots favorables dels grups proposants i que hi donaven suport, i les abstencions del PPC i PxC. El Ple municipal celebrat el 9 de juny va donar compte de l’acord. El text íntegre aprovat és el següent:

 

“Exposició de motius:

 

El 28 de juny de 1969, el col·lectiu LGTBI va iniciar la lluita per la igualtat de drets a partir de la rebel·lió que van generar els fets d’Stonewall. El Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals (LGTBI), també conegut com a Dia de l'Orgull Gai, és una jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d’orientació sexual.

 

Al llarg d’aquests anys, el col·lectiu LGTBI ha aconseguit assolir de forma desigual el reconeixement legal dels seus drets en alguns països del món, però cal no oblidar que l’homosexualitat encara és perseguida i castigada a molts països (fins i tot amb la pena de mort) i molts d’altres no disposen de cap mena de legislació que garanteixi els drets de les persones LGTBI. Malgrat que darrerament alguns països com el Regne Unit, l’Uruguai, Nova Zelanda o França han fet passos endavant aprovant la llei del matrimoni igualitari, cal lamentar l'oposició al respecte dels drets humans i les llibertats individuals que ens mostren de manera clara que les actituds homòfobes perviuen encara a la nostra societat. Com també cal denunciar la desprotecció de milers de persones per la legislació homofòbica a alguns països de la pròpia Unió Europea.

 

A Catalunya, després de molts anys d'activisme polític hem aconseguit avançar en l’equiparació legal del col·lectiu LGTBI a partir del dret al matrimoni entre persones del mateix sexe, el dret dels infants a ser adoptats per famílies homoparentals i la creació per part del Govern de Catalunya de polítiques adreçades específicament a aquest col·lectiu.

 

A Mataró, actualment ens trobem en un moment favorable per ampliar la mirada de les polítiques de gènere. També des del Consell municipal d’Igualtat dona-home es va prioritzar com a proposta de PAM per al 2016 una línia de treball que visibilitzi aquest col·lectiu i les seves problemàtiques i que es va recollir amb el següent redactat: “Iniciar el treball de visibilització del col·lectiu LGTBI i la realització d’accions de prevenció de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia”.

 

Així mateix, enguany portarem a terme l’avaluació del Pla d’igualtat vigent i està previst que el tema s’incorpori com una línia més de treball del nou pla.

 

S’està treballant també en la creació d’un Observatori de Gènere que ens permetrà tenir un coneixement més acurat de la realitat de la nostra ciutat en aquest àmbit i poder introduir accions de sensibilització per donar a conèixer el col·lectiu, així com accions de prevenció d’actituds d’homofòbia, lesbofòbia i transfòbia.

 

Des de l’octubre de 2014, Catalunya disposa d’una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI ( Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia).

 

Aquesta llei de temàtica específica ha permès ampliar el marc normatiu en l’àmbit LGBTI i entre els seus objectius està aconseguir reduir la discriminació i fomentar valors d’igualtat, respecte i tolerància.

 

Per tots aquests motius formulem la següent proposta d’acord:

 

1.- El Ple de l’Ajuntament de Mataró, manifesta el seu suport i s’adhereix a la commemoració que les entitats i institucions del nostre país celebraran amb motiu del 28 de juny, dia per l’alliberament o l’orgull de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals.

 

2.- El Ple municipal acorda posar en un lloc visible la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí com a gest de reconeixement vers el col·lectiu de persones LGTBI.

 

3.- El consistori expressa el reconeixement del dret que tenen totes les persones de viure en igualtat de drets i en la diversitat afectiva i es compromet a treballar en la normalització social del col·lectiu de persones LGTBI. 

 

5. Comunicar aquest acord als col·lectius que treballem pels drets LGTBI del nostre país”.