Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde presenta en Audiència Pública el marc pressupostari i els compromisos del Govern per al 2016

Escoltar

L’alcalde presenta en Audiència Pública el marc pressupostari i els compromisos del Govern per al 2016

A l’acte, celebrat a la Biblioteca Antoni Comas, hi van assistir més de 100 persones



L’alcalde, David Bote, va presentar ahir al vespre en Audiència Pública la proposta de pressupost per al 2016 i el Programa d’Actuació Municipal (PAM). L’acte es va celebrar, de les 19 a les 21.30 h, a la Biblioteca Antoni Comas davant més de 100 persones, de les quals 9 van prendre la paraula per preguntar al Govern municipal sobre diferents assumptes d’interès ciutadà.


 

El regidor de Participació, Joaquim Fernàndez, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a l’acte i va explicar el procés participatiu per a l’elaboració del PAM i el Pressupost per al 2016, que es va aprovar inicialment en el Ple del passat 16 de febrer.

 

Tot seguit, l’alcalde va presentar el marc pressupostari i els trets característics del PAM, que recull quins són els compromisos i les prioritats del Govern, orientats a la recuperació econòmica i el reforç de les polítiques socials per ajudar els més desfavorits. L’alcalde va fer esment dels dos objectius que marquen aquesta edició: contribuir a la recuperació econòmica i treballar contra la desigualtat i la pobresa i que es desgranen en els 8 compromisos següents:

 

1. No anar enrere en la despesa social

2. Incrementar els recursos pel desenvolupament de la nostra economia

3. Incrementar els recursos en projectes d’ocupació, emprenedoria i formació ocupacional

4. Mantenir la cooperació amb les entitats ciutadanes

5. Incrementar els recursos per tenir la ciutat més neta i segura

6. Apostar per l’educació, la cultura i l’esport

7. Garantir la solvència i la liquiditat de l’Ajuntament

8. Apostar per una gestió oberta i transparent

 

L’alcalde també va explicar el Pla de Rescat Social, adreçat als més necessitats, i l’increment en el pressupost del 15 % de la despesa en polítiques socials, 14,7 milions d’euros en total, a més del paquet d’ajuts destinats a diferents col·lectius (bonificacions i exempcions que suposaran deixar d’ingressar 3,7 milions d’euros).

 

David Bote, per acabar la seva intervenció, va posar números als 8 àmbits principals on es destinen els diners del pressupost: Ensenyament: 17,2 milions d’euros; Medi ambient, jardins i sanejament: 15,2 milions d’euros; Seguretat i protecció civil: 12,2 milions d’euros; Política social, 11,2 milions d’euros; Habitatge, urbanisme i via pública: 11,5 milions d’euros; Brossa i neteja, 10,5 milions d’euros; Transport públic, 3,5 milions d’euros; i Foment de l’ocupació, 2,4 milions d’euros.

 

Seguidament, el regidor de Serveis Central, Juan Carlos Jerez, va presentar el pressupost i  per explicar cadascuna de les prioritats del Govern van intervenir els regidors responsables de cada àrea de l’Ajuntament:

 

- ‘Primer les persones: igualtat d’oportunitats’, a càrrec del regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo.

- ‘Recuperar l’economia, crear ocupació i promocionar la ciutat’, a càrrec de la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillen.

- ‘Apostar per l’educació, la cultura i l’esport’, a càrrec del regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez.

- ‘Convivència i gestió de l’espai: territori i sostenibilitat’, a càrrec de Núria Moreno i Núria Calpe.

- ‘Un Govern obert, honest i eficient’, a càrrec del regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez.

 

Mentre l’alcalde i els regidors feien la seva presentació, en una pantalla s’anaven projectant les xifres, dades i projectes als quals feien referència, una documentació que és a l’abast de tothom a través de la web de l’Ajuntament.

 

En el torn de preguntes i intervencions del públic hi van participar tant ciutadans a títol individual com representants d’algunes entitats i sindicats. Les principals qüestions plantejades van ser les relacionades amb les llistes d’espera als centres d’atenció primària i l’accés a la sanitat per a tothom, la degradació d’alguns espais de la ciutat, la reindustrialització dels polígons, la contractació pública socialment responsable, la Festa al Cel, el manteniment a les escoles o l’incivisme, entre d’altres. Aquestes aportacions ciutadanes ja compten com a al·legacions.

 

 

Procés participatiu

 

El procés participatiu es va iniciar al setembre amb els treballs previs d’elaboració de l’avantprojecte de pressupost. Els diferents consells de participació (6 consells territorials i 17 sectorials, formats per un total de 352 persones) han pogut fer les seves aportacions, així com els assistents a la jornada participativa celebrada el passat novembre al Centre Cívic Pla d’en Boet (51 persones). Algunes de les aportacions recollides ja han estat incorporades a la proposta de PAM i pressupost.

 

L’Audiència Pública d’ahir va tenir la particularitat que es va convocar una vegada el pressupost ja estava aprovat inicialment pel Ple i es troba ara, per tant, en fase d’exposició pública. Tant grups municipals com entitats i ciutadans poden presentar-hi al·legacions fins al 7 de març. Les aportacions es poden fer a través de la bústia ciutadana (pàgina web de l’Ajuntament), xarxes socials (Twitter, Facebook) i de forma presencial a les oficines d’atenció ciutadana i els centres cívics.

 

L’Audiència Pública es va retransmetre en directe per streaming i es va poder seguir pel web municipal, m1tv i Mataró Ràdio.