La calamarsada provoca incidències a Mataró i el temporal marítim s’endú bona part de la sorra de la platja
L’Ajuntament va haver d’activar el Pla d’Actuació Municipal INUNCAT
Mataró va patir ahir al vespre una forta calamarsada amb pluja i llamps durant un parell d’hores que va provocar diferents incidències i afectacions en la via pública i en habitatges, equipaments i a les platges. L’Ajuntament va activar el Pla d’Actuació Municipal (PAM) INUNCAT a les 22 h i aquest matí a les 9 h l’ha desactivat. Al llarg del dia d’avui s’estan avaluant les conseqüències de la tempesta.
La pedregada va començar aproximadament cap a les 21 h i en unes dues hores van caure 53,6 l/m2 segons el Servei Meteomar del Consell Comarcal del Maresme i va deixar entre 20 i 30 cm de gruix de pedra als carrers de la ciutat (més gruix com més a l’est de la ciutat). Davant la magnitud de la tempesta, l’Ajuntament va activar el PAM INUNCAT i va anar informant sobre les incidències i alertant de les dificultats de la situació a la població a través de les xarxes socials.
A primera hora del matí, l’alcalde, David Bote, ha convocat una reunió del comitè de crisi per avaluar la situació de la ciutat una vegada finalitzada la tempesta. A les 9 h, l’alcalde ha desactivat el PAM INUNCAT.
Al llarg de la nit la Policia Local va rebre unes 30 trucades d’emergència i els Bombers van haver de fer 70 sortides entre Mataró i Argentona. La majoria de les intervencions van ser per habitatges amb problemes d’inundacions, filtracions d’aigua i afectacions de mobilitat i algun accident de trànsit.
La principal afectació es va donar en la sortida Mataró Oest (C-32) que va quedar totalment col·lapsada i va necessitar de l’actuació de les màquines llevaneus per netejar el paviment.
A primera hora del matí, quan la ciutat s’ha posat en marxa, el transport públic funcionava amb normalitat, dos carrers es mantenien tallats i alguns semàfors no funcionaven. Incidències que s’han solucionat amb rapidesa.
Al llarg del matí diferents serveis de l’Ajuntament han avaluat i examinat les conseqüències originades per la tempesta de pedra.
Pel que fa als centres d’ensenyament públics, 11 centres escolars han patit diferents problemàtiques, bàsicament goteres, petites inundacions i afectacions elèctriques que no han impedit que l’activitat escolar es desenvolupés.
Quant als equipaments esportius, 5 pavellons s’han vist afectats per la tempesta d’aquesta nit. Els més perjudicats per l’entrada d’aigua han estat el pavelló Euskadi, el Jaume Parera i l’Eusebi Millan. Tot i això, es preveu que aquesta tarda tots els equipaments puguin acollir els entrenaments que tenen programats.
La zona més afectada pel temporal ha estat el litoral, les platges de Ponent, Varador i Callao han patit les conseqüències del fort onatge que ha provocat la desaparició d’una gran part de la sorra. A les platges del Varador i del Callao l’onatge ha creat un desnivell de la sorra d’1,5 m, i a la del Callao també ha deixat al descobert els peus morts d’una dutxa i del joc de corda piramidal. Demarcació de Costes de l’Estat està avaluant els danys per decidir quines actuacions caldrà fer.
El fort onatge també ha causat, aquest matí, l’enfonsament d’un tram de pantalà de 10 m de llargada al Port de Mataró. Una placa de formigó pretensat del pantalà s’ha trencat sense causar danys materials ni personals. Es tracta d’un tram que estava degudament senyalitzat i amb les mesures de seguretat necessàries atès que el Consorci del Port de Mataró està portant a terme obres de renovació dels pantalans per substituir-los per uns de nous.
L’Ajuntament aconsella a la població seguir les recomanacions sobre inundacions i sobretot no accedir als espigons per perill de fort onatge.