Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Cavalcada de Reis omplirà de màgia els carrers de Mataró

Escoltar

La Cavalcada de Reis omplirà de màgia els carrers de Mataró

20 carrosses, 29 comparses i més de 800 participants formen la Cavalcada de Reis 2017



Ses Majestats els Reis d'Orient arriben a Mataró amb la tradicional Cavalcada pels carrers de la ciutat, el dia 5 de gener. Enguany la Cavalcada constarà de 29 comparses i 20 carrosses. La Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient és un dels actes més multitudinaris que es produeixen a la ciutat, amb una participació ciutadana que s’estima sobre els 60.000 assistents. La festa compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés amb més de 800 implicats.




El regidor de Cultura, Joaquim Fernández, i el director artístic Antoni Blanch, han fet la presentació de la Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient, que compta amb la col·laboració artística de Carme Buscà i Marta Domingo. Tot l’equip entén la Cavalcada com un gran espectacle de carrer on es barreja la màgia, els somnis, la il·lusió, la llum i el color. La Cavalcada està composada per 5 grans blocs: l’obertura; el seguici del Rei Blanc; el seguici del Rei Ros; el seguici del Rei Negre i el tancament.




L’obertura anirà a càrrec d’una comparsa formada per alumnes de l’Aula de Teatre de Mataró que manipularan uns titelles gegants, després d’un taller que els alumnes van fer amb la companyia vallesana Artistras.

 




El recorregut




La Cavalcada sortirà a les 17.30 h de la plaça de Puerto Rico, i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament.




L’espectacle final de la cavalcada comptarà amb una breu peça de dansa i alguna sorpresa i també serà el moment en què Ses Majestats rebran els obsequis de part dels mataronins, de mans del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez. El Rei Melcior rebrà la clau de la ciutat que obre totes les portes i un plànol per tal de no deixar ningú sense regal. Al Rei Gaspar se li donarà unes mantes per recuperar-se del fred, unes mantes que simbolitzen la importància del passat tèxtil de la ciutat. Per acabar, el Rei Baltasar rebrà raïm per refer-se del llarg viatge i que esdevé un recordatori de l’antiga ciutat Iluro des d’on sortien les tines de vi cap a les tropes romanes.




L’organització de la Cavalcada referma la importància de l’apartat musical durant la cavalcada a través de peces instrumentals composades per músics catalans de diferents èpoques i estils, com Lluís Llach, Xavier Elies, Pascal Comelade i Albert Guinovart, compositor de “Mar i Cel”. Un cop arribin a l’Ajuntament, els Reis comptaran amb l’acompanyament musical de l’Agrupació Musical del Maresme. A la rua també hi participaran xarangues i grups de percussió de la ciutat i del Maresme.




Aquesta serà la quarta ocasió en la qual els Reis d’Orient, un cop hagin fet el discurs al balcó de l’Ajuntament, baixaran cap a la plaça de Santa Anna per explicar als infants el conte de Reis, de l’escriptora afincada a Mataró Maria Escalas. Nascuda a Mallorca, és escriptora i músic mallorquina, que enguany ha rebut nombrosos elogis per la seva obra ‘Abans que el teu record torni cendra’. Combina la faceta creativa amb l'ensenyament a l'escola de Mataró GEM i al Conservatori del Liceu.




Una vegada més, els 1.500 kg de caramels que es donaran al llarg de la rua seran sense gluten i per tant aptes per als celíacs.






Participació i voluntariat




Hi ha 22 entitats/associacions participants a la Cavalcada: Batucada Boetukada, Batucada Fun Ao, Batucada Sambabel, Batucada Trencaones, Aula de Teatre, Sala Cabanyes, Casa de Andalucía, Tabalers de la Momerota, Escola de Dansa Alba Hayal, Associació de Veïns de Cirera, Escola de Dansa Almudena Asrai, Associació de Veïns de Vista Alegre, ONCE, Colla Castellera Capgrossos de Mataró, Associació de Veïns del Camí de la Serra, Fundació Maresme, Associació de Veïns del Pla d’en Boet, Associació de Veïns de Cerdanyola, Bombers, Agrupació Musical del Maresme, ADF Serra de Marina i Equips de suport.






Arribada dels Missatgers Reials




Abans de l’arribada dels Reis d’Orient, el dia 31 de desembre els Missatgers Reials seran els encarregats de recollir les cartes dels mataronins. A les 13 h arribaran al Port de Mataró a bord del vaixell Sant Ramon. Per acompanyar l’espera, des de les 12 h, el grup Gospelsons farà un taller de gòspel amb actuació final. El Port de Mataró i diferents establiments col•laboren en aquesta activitat donant xocolata desfeta als assistents.




En cas de mal temps, l’arribada es farà a Can Gassol (plaça de la Pepa Maca,15).




Recollida de cartes




Els Missatgers Reials seguiran recollint les cartes els dies 2, de 17h a 20 h, i 3 i 4 de gener d’11h a 13 h i de 17h a 20 h a la plaça de Santa Anna. Durant aquestes hores s’oferirà 3.500 litres de brou calent i un taller de fanalets, a més de 10.000 fanalets als diferents punts de recollida de cartes que hi haurà a la ciutat.




Els Missatgers Reials també rebran les cartes a diferents punts de la ciutat: AV Camí de la Serra, AV L’Havana i Rodalies, AV La Llàntia, Pati de Can Marchal, Casal de Barri Les Esmandies, CC Pla d’en Boet, AV Vista Alegre, AV Cirera, AV Via Europa, CC Molins, CC Rocafonda, C. de Llauder cantonada amb Sant Valentí, Parc del Palau, Pl. D’Isla Cristina, Mercat de la plaça de Cuba.






Normes de seguretat




Per motius de seguretat, els nens i nenes no podran pujar a les carrosses reials durant tot el recorregut. Aquestes són les normes de seguretat per gaudir al màxim de l'acte:




• Evitar recollir caramels a la zona de pas de les carrosses.



• Controlar els nens i nenes perquè no s'acostin a les rodes dels vehicles



• Els infants no podran pujar a les carrosses dels Reis.



• Queda prohibit transitar entre els vehicles i les carrosses de tota la Cavalcada.



• És convenient fixar un punt de trobada amb els infants perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. En aquest cas, cal avisar la Policia Local o la Creu Roja.






Afectacions de trànsit




El dia 5 de gener es faran talls de circulació progressius en els carrers afectats pel recorregut de la Cavalcada segons vagi avançant la mateixa. A partir de les 17 h, també es tallarà la circulació al carrer de la Coma i la Muralla dels Genovesos, el carrer de Sant Josep, la Muralla del Tigre i La Riera. Hi haurà afectacions al servei de Mataró Bus, autobusos interurbans, taxis, aparcaments públics i a l’aparcament en superfície segons avanci la Cavalcada.




Seguiment i comunicació




Es podrà seguir l’actualitat de la Cavalcada via Twitter amb @CulturaMataro i l’etiqueta #reismataró. Els usuaris podran penjar les seves selfies a la xarxa amb aquest hashtag per compartir la seva vivència personal de la Cavalcada.




Per televisió i online M1TV en farà la retransmissió en directe.