La Junta de Portaveus aprova una declaració institucional en contra de la LRSAL

Es tracta de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL)

La Junta de Portaveus, celebrada el 25 de novembre, va aprovar una declaració institucional en contra de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). La proposta, presentada pel grup VOLEMataró, va ser aprovada amb els vots a favor del PSC, CiU, ERC-MES, Ciutadans, la CUP, PxC, els vots en contra del PP i l’abstenció d’ICV-EUiA.





El text íntegre, que es va donar compte al Ple de l’1 de desembre, és el següent: 




“Les Administracions Locals han estat les grans perjudicades per les polítiques d'austeritat dutes a terme pel Govern central en els darrers anys. En un context de greu crisi econòmica i política, el Govern de l'Estat va aprovar la Llei 27/2013, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) que va suposar una retallada competencial sense precedents i una important reculada en els serveis que presten les corporacions locals, les administracions més properes a la ciutadania.




Des de la seva tramitació, la LRSAL ha comptat amb l'absolut rebuig de gairebé totes les forces parlamentàries representades a les Corts Generals, ha estat incapaç de generar consensos durant la seva elaboració i aprovació, i àdhuc ha esdevingut objecte de diversos recursos d'inconstitucionalitat, que han estat admesos a tràmit pel Tribunal Constitucional (TC) i que comencen ja a resoldre's. Recentment el TC n’ha declarat inconstitucionals alguns articles i ha estimat la impugnació de diverses disposicions.




La LRSAL ha implicat una important disminució en els serveis públics prestats per les administracions locals, que han optat o bé per externalitzar aquests serveis, o bé per reduir-los, fet que a la pràctica n’ha comportat sovint l’efectiva desaparició. També ha introduït canvis substancials en el funcionament d'Ajuntaments, Diputacions i Comunitats Autònomes, amputant garanties democràtiques, de representació i participació ciutadana, retallant serveis socials que es prestaven satisfactòriament als municipis. En conseqüència, la LRSAL suposa un atemptat contra l'àmbit competencial de les CCAA i contra l'autonomia local, cercant la consolidació de la tutela preventiva i col•locant l'administració local en situació de submissió i sotmetiment a l'Administració General de l'Estat, fet que topa clarament amb la garantia constitucional de l'autonomia local i amb la Carta Europea d’Autonomia Local.




Sota l'excusa d'una gestió ineficient i de corregir les mancances de les Administracions locals, s'amaga realment la intenció de mercantilitzar els serveis públics, amb les conseqüències nefastes que això té: una reducció en la qualitat i en la quantitat dels serveis prestats a la ciutadania.




La proposta de Llei presentada per les diputades i diputats i portaveus de Unidos Podemos, En Comú Podem i En Marea té com a objectiu derogar la major part de l'articulat de la Llei 27/2013, de 27 de desembre de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, que ha provocat una rigidesa excessiva i una falta d'eficiència en els procediments administratius i en els serveis que es presten a les administracions locals, re tornant-se així a la flexibilitat i la proximitat que la prestació d'aquests serveis requereixen per al seu adequat desenvolupament.




Aquesta proposta de llei està formada per dos articles. El primer exceptua d'aquesta derogació alguns apartats, articles i disposicions de la Llei 27/2013 i el segon té com a objectiu la modificació d'alguns articles de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local, recuperant algunes competències perdudes. També s'introdueixen dues disposicions addicionals, que consisteixen en la modificació d'articles puntuals, i s'inclouen també una disposició derogatòria i tres disposicions finals.




Ens trobem davant una emergència històrica en el municipalisme del segle XXI i per això és imprescindible acabar amb l'asfíxia competencial i financera actual, i tornar temporalment al consens anterior, simbolitzat per la Llei 7/1985 amb algunes modificacions adaptades al moment actual. Per aquest motiu, la disposició addicional tercera estableix un mandat al Govern de l'Estat perquè en el termini de 9 mesos prengui les mesures necessàries per a construir i establir una nova municipalitat que ordeni les bases del règim local, es redissenyin les competències dels ens locals i s'estableixin les bases per a la regulació d'un nou finançament i d'hisendes locals, amb l'objectiu d'establir una veritable autonomia fiscal i financera municipal que garanteixi la prestació dels serveis públics a la ciutadania.




És indispensable que en aquest procés s'involucrin el màxim d'institucions municipals, persones expertes, societat civil i a la ciutadania en el seu conjunt. Cal un nou municipalisme que sigui font i impuls de transformació de la nostra democràcia a tots els nivells, un nou municipalisme que tingui com a eixos centrals la recuperació de drets, la transparència i la participació directa i vinculant de la ciutadania.





Per tot això, el grup municipal VOLEMataró proposa a l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels següents acords:




Primer.- Manifestar el ple suport d’aquesta corporació a la proposta de llei presentada per Unidos Podemos, En Comú Podem i En Marea per a l’aplicació de mesures urgents en matèria de règim local.




Segon.- Donar coneixement d’aquest suport i de l’aprovació d’aquesta moció al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i al govern espanyol”.