Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Missa de Glòria protagonitza el gran dia de la Festa Major

Escoltar

La Missa de Glòria protagonitza el gran dia de la Festa Major

La celebració eucarística és en honor de les patrones de la ciutat: santa Juliana i santa SempronianaEl dia més cerimoniós de la Festa Major de Mataró és el dia de les santes patrones, Juliana i Semproniana, demà 27 de juliol. Mataró es lleva amb les Matinades i continuarà el matí amb el Toc d’ofici, l’Anada a ofici de les autoritats i la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch a la Basílica de Santa Maria.


 

Les matinades comencen tradicionalment a les 7 del matí des de 7 punts diferents. Els grallers anuncien que el dia de Les Santes ha arribat. Aquest any serà la primera vegada que els grups de grallers són d’entitats i grups de Mataró: dels Capgrossos de Mataró, de la Momerota, del Callao, d’en Mia, de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, els Moixernons i els de l’Escola Municipal de Música de Mataró. Després de fer els seus recorreguts està previst que tots els grups es trobin abans de les 9 h a la plaça de Santa Maria. Serà el moment que gralles i coets sonin alhora per donar pas al repic de campanes.

 

A les 9.30 h aproximadament l’alcalde, David Bote, encapçalarà la comitiva institucional que en cercavila, amb les comparses i els seus músics, aniran cap a la Basílica de Santa Maria per celebrar la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch, una espectacular litúrgia religiosa i musical que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

 

La cercavila anirà de l’Ajuntament a la plaça de Santa Maria passant per La Riera i el carrer Nou i es caracteritza per la seva formalitat. La comitiva estarà formada per les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els seus flabiolaires; l’Àliga amb els Ministrils; els Macers; les autoritats i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme que amenitzaran amb la seva música el recorregut.

 

 

La Missa de Glòria de mossèn BlanchLa Missa de Glòria va ser composada el 1848 pel mataroní mossèn Manuel Blanch i Puig i destaca per la seva riquesa musical. Segons experts musicòlegs, aquesta missa major dedicada a les santes com a protectores de la ciutat de Mataró i amb clares influències de l’estil operístic italià, és una de les escasses romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista.

 

El director de l’orquestra i cor d’aquest any serà el músic Francesc Cortés. El cor està format per un centenar de cantaires membres de formacions corals de la ciutat, estudiants de música i persones a títol individual. Els solistes de la Missa seran la soprano Júlia Farrés-Llongueras, La mezzosoprano Laura Vila, el tenor Josep Fadó i el baix Josep Pieres.

 

El cor va fer un assaig obert el diumenge passat a les 21 h a la Basílica de Santa Maria per a tots aquells que volien escoltar el conjunt de cantaires abans de la Missa de Glòria.

 

Finalitzada la cerimònia s’interpretaran els Goigs de les Santes, també de mossèn Blanch, sortiran en processó les relíquies de les Santes fins a la façana del temple, on tindrà lloc el ball de l’Àliga, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró aixecarà un pilar en el seu honor i la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró farà una aviada de coloms blancs a la plaça.

 

La celebració es retransmetrà en directe per la televisió pública m1tv, per La Xarxa i també per Mataró Ràdio.

Desfilada, dormides i tornem a començar

 

El retorn de les autoritats i les comparses cap a l’Ajuntament tindrà lloc aproximadament cap a les 13 h. En passar pel carrer d’en Pujol, on segons la tradició van néixer santa Juliana i santa Semproniana, la comitiva farà els honors al petit altar dedicat a les patrones i seguirà cap a l’edifici consistorial, on s’hi celebraran els balls propis i les dormides de les comparses.

 

I a les 18 h, les comparses es posaran en marxa una altra vegada per fer la cercavila més llarga i més festiva de la Festa Major: La Passada.