La mostra de l’artista Raúl Capitani s’inaugura amb obra inèdita
Es prodan veure gravats, pintura, escultura i collages fruit d’una vida dedicada a la creació i a la recerca
L’exposició “Raúl Capitani. Expressió, humanisme i compromís” s’inaugura aquest dissabte 19 de novembre, a les 18. 30 h, a l’Ateneu Fundació Iluro. Es tracta d’un recorregut per la trajectòria de l'artista Raúl Capitani Blanchart (Mendoza, 1941 – Mataró, 2016). El seu compromís amb la realitat sociopolítica el va portar a exiliar-se a Argentina l’any 1978 per acabar establint-se a Mataró, la terra dels seus avis. Capitani era un dels integrants destacats del grup d’artistes Dimarts del Llimoner.
L'exposició mostra gravats, pintura, escultura i collages fruit d'una vida sencera dedicada a la creació i la recerca, caracteritzades per l’afany de combinar disciplines, tot barrejant tècniques, idees i conceptes.
Sempre fidel als seus principis ètics i estètics, per a ell la tècnica només tenia sentit al servei de l’emoció, del sentiment i del compromís. Amb aquesta exposició, el visitant s’atansarà a una obra rica, original, colpidora, plena de valors, d’honestedat i de bellesa.
En la recta final del procés de preparació de l’exposició, malauradament Raúl Capitani va morir. Va ser el 15 d’octubre d’aquest mateix any, després de l’empitjorament de la malaltia que patia. Tanmateix, la família va manifestar el desig de continuar amb la producció de l’exposició.
Des del dissabte 19 de novembre i fins al 31 de desembre es podrà visitar “Raúl Capitani. Expressió, humanisme i compromís”, una exposició comissariada per Raquel Medina de Vargas, doctora en història de l’art/Crític de ACCA- AICA. La mostra està produïda per la Direcció de Cultura de l'Ajuntament.
Obra inèdita
Un dels valors d’aquesta exposició és mostrar una part de l’obra inèdita de Raúl Capitani. A través d’aquesta mostra, el públic podrà apreciar les constants en la seva obra com són els temes i els personatges que han estat presents i constitueixen una espècie d’univers personal. Per tant apareixen sempre els humils, els oblidats, els marginats, la violència i la injustícia social... però també el món de l’artista i la seva obra, els somnis i les utopies dels seus poetes admirats, que són també compartides per ell mateix.
Taller de gravat amb segell Capitani
L’any 1986 el Patronat de Cultura va crear el ‘Taller de gravat’. El professor escollit fou Raúl Capitani, que havia excel•lit en aquesta disciplina ja en el seu país d’origen. De la seva tasca com a mestre en són testimoni les edicions i carpetes dels treballs de Raúl Capitani i d’altres artistes que van assistir als tallers. Totes aquestes obres es conserven als fons municipal al Museu de Mataró, com a testimoni d’un magnífic projecte que va durar 10 anys.
Espriu i Capitani
L’any 2013, en motiu de l’any Espriu, es va poder veure a Mataró l’exposició “La pell de brau il·lustrada per Raúl Capitani”. A la Biblioteca Antoni Comas, s’hi van poder contemplar els gravats amb què Capitani va il·lustrar “La pell de brau”, una de les obres poètiques més emblemàtiques de Salvador Espriu.
Catàleg de la mostra
El dia 14 de desembre a les 19 h, a l’Ateneu de la Fundació Iluro, es presentarà el catàleg editat per a l’ocasió, en el marc d’una taula rodona a la mateixa sala d’exposicions on hi participaran grans coneixedors de l’obra de Capitani. El catàleg constarà d’una cinquantena d’obres de l’artista, un text de Raquel Medina i un de Manuel Patricio i una selecció de breus textos d’altres autors, publicats ens diverses etapes de la seva trajectòria.