Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nit de la Solidaritat acosta la realitat dels refugiats a Mataró

Escoltar

La Nit de la Solidaritat acosta la realitat dels refugiats a Mataró

Es va projectar el colpidor documental "To Kyma. Rescat al mar Egeu"La veu dels refugiats va poder-se sentir ahir al vespre al Casal l’Aliança de Mataró gràcies a Proactiva Open Arms. L’entitat badalonina va ser la convidada de la 19a Nit de la Solidaritat, acte que s’emmarca en el Juny Associatiu i que està organitzat pel Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència.


 

La Nit de la Solidaritat té per objectiu donar a conèixer els projectes de cooperació al desenvolupament i les activitats de sensibilització que porten a terme les entitats al llarg de l’any i va estar presidida per l’alcalde, David Bote.

 

L’acte va començar a les 20 h amb la presentació de la memòria de l’any que va anar a càrrec de la regidora de Benestar Social, Convivència i Polítiques Socials d’Habitatge, Isabel Martínez. I tot seguit es va visionar el documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” dirigit per David Fontseca i Arantza Díez, i producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3, rodada entre la tardor i l'hivern del 2015 a l’illa de Lesbos (Grècia).

 

Finalitzat el documental Laura Lanuza, cap de premsa de Proactiva Open Arms, va ser l’encarregada d’acostar i explicar la situació dels refugiats i la feina que fa l’entitat amb la conferència “Som socorristes i estem salvant vides”. Poques paraules es podien dir després d'haver visionat el documental, però Lanuza, des del sentiment, l'emoció i la vivència, va denunciar vivament la situació i l'abandonament per part de l'Administració (personalitzada en la Unió Europea) que estan vivint els refugiats que han de recórrer a les màfies per arribar amb situacions precàries i perilloses a les costes de Grècia des de Turquia.

 

Laura Lanuza va explicar que l'entitat a partir de dilluns comptarà amb un nou vaixell que els hi permetrà poder actuar davant les costes de Líbia, en els nous corredors de sortida que s'estan obrint per als refugiats. Lanuza va remarcar també que tota la feina de l'ONG es pot fer gràcies a la societat civil.

 

La seva intervenció va finalitzar amb un gran aplaudiment que s'estenia a la feina que fan diàriament els voluntaris que es juguen la vida per treure del mar persones, persones que no fan res més que fugir de la situació de guerra del seu país per trobar una vida millor en un altre lloc.

 

L'alcalde va cloure l'acte sumant-se a la petició de Lanuza, que la Unió Europea recuperi els valors que la van fer crear-se per gestionar amb valentia i coherència la crisi humanitària que s'està vivint amb els refugiats.

 

Van presentar la trobada Laura Cera i Francesc Andrés, conductors del programa “Altaveu” de l’emissora municipal Mataró Ràdio que promou el Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència. La Nit de la Solidaritat va ser retransmesa en directe per Mataró Radio.

 

Un any més, durant la Nit de la Solidaritat el Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Ciutadania es va promoure recollida d'aliments en suport a la campanya de Càritas Interparroquial de Mataró “Aliments per la Solidaritat”.