Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nova temporada de teatre al Monumental reflexiona sobre els llenguatges teatrals a partir de 5 espectacles

Escoltar

La nova temporada de teatre al Monumental reflexiona sobre els llenguatges teatrals a partir de 5 espectacles

El cicle Fet a Mataró inclou nou propostes de diferents disciplines escèniquesEl regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat aquest matí part de la programació d’arts escèniques de l’últim semestre del 2016, concretament la Temporada estable de teatre al Monumental i el cicle Fet a Mataró. També hi han participat Pep Moliner de la Cobla Sant Jordi, Joan Català i Roser Tutusaus de “Menar”, Magí Serra de “Furufuflu”, Mateu Peramiquel de “Temps” i Jordi Lluch de “Fàbriques de sons”. La Temporada estable de teatre, sota el títol “Els llenguatges teatrals”, aplega cinc espectacles amb grans noms de l’escena catalana, però també de l’Estat. La nova programació del Fet a Mataró presenta el treball de 7 companyies que estrenen a la ciutat el resultat del treball dels processos creatius que es duen a terme a Can Gassol i al Teatre Monumental. El cicle s’acabarà una vegada més amb el Circ de Nadal els dies 28 i 29 de desembre. 
Al Teatre Monumental està tot a punt per començar la nova temporada estable. Alberto San Juan, Guillermo Toledo, Marta Marco, Lluís Pascual, Albert Triola, Nora Navas i la Cobla Sant Jordi són alguns dels noms que visitaran el teatre mataroní. Cal destacar també la participació mataronina dins la temporada amb la presència de Montse Vellvehí, Albert Triola i Clara de Ramon, tots tres protagonistes de “Dansa d’agost”.
El primer espectacle, que arriba el 30 de setembre, a les 21 h, és un dels èxits de la temporada passada, “El Rey”. Dirigit i interpretat per Alberto San Juan, aquest s’acompanya de dos grans actors: Guillermo Toledo i Luis Bermejo. És una divertida revisió de Teatro del Barrio del paper jugat per Joan Carles I des que va arribar a Espanya el 1948.
El 8 d’octubre, a les 21 h, arribarà la segona cita de la temporada, “Dansa d’agost”, amb segell de La Perla 29. Ferran Utzet dirigeix aquest text de Brian Friel que narra la història de cinc germanes solteres en una granja als afores d’un poble imaginari a la Irlanda de l’any 1936.
Diumenge 13 de novembre, arribarà la proposta més sorprenent de la temporada, “In Somni” on Kanga Valls dirigeix aquest espectacle que recrea un univers sonor, al voltant de la música electrònica i el so de la cobla. La mescla de la Cobla Sant Jordi, Kulbik Dansa i Dj Code no deixaran l’espectador indiferent.
El penúltim espectacle de la temporada va a càrrec de La Kompanyia Lliure que presenta “In Memoriam”, el 26 de novembre a les 21 h. Lluís Pasqual dirigeix i interpreta, juntament amb 7 actors més, aquesta obra que vol ser un homenatge a la Quinta del biberó, el nom que van rebre les lleves republicanes del 1938 i 1939 durant la guerra civil espanyola, ara que se celebra el 80 aniversari del seu inici.
La temporada es clourà el 10 de desembre amb uns vells coneguts del teatre mataroní, Kulunka Teatro. La seva proposta és diferent, treballen amb màscares molt realistes i toquen temes punyents convidant a l’espectador a gaudir d’un viatge que es mou entre les emocions, els somriures i la tragèdia de la realitat. A la seva nova proposta, “Solitudes”, parlen de la solitud.
El dia 7 de setembre es començaran a vendre les entrades individuals per a cada espectacle.


Fet a Mataró
Aquesta tardor comença una nova temporada del Fet a Mataró, el cicle que permet a joves creadors o ja consolidats dins el panorama escènic català, treballar nous espectacles i compartir-los amb l’espectador. Fins a finals de desembre, es podran veure 7 espectacles de disciplines ben variades, alguns són assajos oberts i altres pre estrenes.
L’espectacle inaugural, previst pel 7 de setembre a la plaça de la Pepa Maca, es posposa per la lesió de la ballarina Roser Tutusaus amb qui Joan Català havia treballat durant tot el mes d’agost la proposta “Menar, un espectacle de dansa i circ que havien de presentar a la Fira de Teatre de Tàrrega.
Ara ja dins de Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró, el 25 de setembre es podrà veure “Furufuflu”el nou espectacle de dansa del jove creador Magí Serra. “Temps” de Mateu Peramiquel prendrà el relleu el 2 d’octubre. Julia Koneva és el protagonista d’un espectacle en el qual la fusió de la música i la dansa esdevé un mitjà per explicar els factors del temps.
El 8 d’octubre, també a Can Gassol, s’estrenarà una producció amb accent mataroní. “Fàbriques de sons”. El Cor Ciutat de Mataró ret un homenatge a la importància que han tingut les fàbriques al nostre país, sobretot les construïdes a finals del s. XIX i començaments del S.XX. Acompanyats de la Coral Cantiga ompliran de música aquelles fàbriques. Amb direcció musical de Jordi Lluch i Josep Prats, també hi participen Josep Rodri amb la idea i dramatúrgia de l’espectacle, Marta Dalmau ballant, Jaume Calsapeu interpretant, Francesc Cortés s’encarrega de l’assessorament musical i Jordi Cuyàs és l’autor dels vídeos que s’hi projectaran.
Atempo Circ i Marasma Zibra oferiran el 27 de novembre un assaig obert del nou espectacle, “Pulso”. Del circ es passarà a la dansa amb la nova proposta de la directora i coreògrafa Àngels Margarit el 17 de desembre, en aquest cas al Teatre Monumental. Consolidada com una de les grans creadores de dansa del país, Margarit convida als espectadors a l’assaig obert de les seves noves peces “Back Àbac” i “Loopapool”
De nou a Can Cassol, es podrà veure un altre assaig obert, en aquest cas de circs amb la Companya ES. Eva Szwacer i Emiliano Alessi hi presentaran “Polos”.
I ja per tancar el cicle els dies 28 i 29 de desembre, el Teatre Monumental acollirà una nova edició del Circ de Nadal. En aquest cas serà una proposta conjunta de Nacho Flores, Circ Bombeta i el col·lectiu mataroní Cronopis.
El Fet a Mataró d’enguany també tindrà lectures dramatitzades d’obres del dramaturg mataroní Toni Cabré. El 21 de novembre al Teatre Monumental destacats artistes de l’escena catalana com Jordi Bosch i Emma Vilarasau, entre d’altres, llegiran “Silencis”, Premi de teatre Ciutat de Manacor. Mentre que el 20 de desembre a Can Gassol es farà la lectura dramatitzada de “Les Verges Virtuals” amb les veus de Mercè Pons, Sara Espígol, Edu Buch i Andrea Portella. Aquest darrer acte s’emmarca dins el Cicle de lectures dramatitzades de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya en col·laboració amb el Teatre Lliure


Venda d'entrades
Tant les entrades de pagament com les invitacions dels espectacles dels dos cicles es poden adquirir a les oficines de Cultura de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de dimecres a divendres de 18 a 20 h; al web entradesculturamataro.cat i a la taquilla des d’una hora abans de l’espectacle.