Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Sala Cabanyes i Els Pastorets de Mataró celebren 100 anys amb un programa ple d’activitats diverses

Escoltar

La Sala Cabanyes i Els Pastorets de Mataró celebren 100 anys amb un programa ple d’activitats diverses

Els actes començaran el 13 de febrer i s’allargaran fins a l’abril del 2017El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Joaquim Fernàndez; la presidenta de la Sala Cabanyes, Anna Gené; i l’actor mataroní Joan Pera, com a ambaixador del Centenari, han presentat aquest matí la programació per celebrar els cent anys de vida d’Els Pastorets de Mataró i de l’entitat mataronina. Del 13 de febrer fins a l’abril del 2017 se succeiran diferents actes per celebrar l’efemèride.


 

El tret de sortida de la commemoració serà la gala inaugural del centenari el 13 de febrer a les 20 h a la Sala Cabanyes, dirigida per Toni Grané i amb actuacions diverses.

 

També al febrer començaran les diferents estrenes teatrals de la temporada. Del 19 al 28 de febrer s’hi podrà veure l’espectacle “L’Audiència”, amb text de Peter Morgan i dirigida per Pere Vàzquez. També cal destacar “Ball d’agost” del 2 al 17 d’abril, dirigida per Joan Peran i Jordi Gironès i “La Blancaneus i els set nanets”estrenada l’any 1968 i que ha esdevingut un referent dels musicals representats a la Sala Cabanyes. La nova versió la signa Josep M. de Ramon. A l’octubre es podrà veure un clàssic com “Terra baixa”, dirigida per Josep M. Rabassa i ja al desembre del 2016 i gener del 2017 les ja tradicionals representacions d’Els Pastorets, sota la batuta de Marc Abril.

 

La música també tindrà un paper destacat en la celebració del Centenari des de diferents aspectes. El 19 de març al Teatre Monumental s’hi podrà escoltar l‘”Audició Sacra de la Passió”. Amb direcció de Josep M. Cusachs i direcció musical de Lluís Carné. Durant aquest any, però encara sense data, s’oferirà un concert regal de la Sala Cabanyes a la ciutat amb direcció de Genís Mayola i Georgina Blanch, mentre que el 6 de novembre el Cor Ciutat de Mataró oferirà el concert d’Els Pastorets al Teatre Monumental.

 

L’entitat mataronina té la intenció de promoure un projecte de Verkami, plataforma de crowfunding, per enregistrar la música d’Els Pastorets.

 

Durant l’any que durarà el Centenari se succeiran diferents activitats com la Tercera Trobada de Satanassos a Mataró el 27 de novembre o una exposició sobre la història d’Els Pastorets que acollirà el Museu de Mataró del 26 de novembre fins al març del 2017 i que està produïda per la Direcció de Cultura. El 14 d’abril hi haurà l’acte institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró amb una conferència a càrrec de Jaume Vellvehí, i a partir del març, cada primer diumenge de mes a la Cafeteria Alarona es faran taules rodones amb la participació de persones que han sortit de la Sala Cabanyes i que ara es dediquen professionalment a les arts escèniques.

 

Tot i que els actes s’allargaran fins l’abril, el 4 de febrer del 2017 hi haurà el sopar de cloenda.

 L’ambaixador del CentenariJoan Pera, l’actor en actiu amb més anys d’experiència sobre l’escenari sorgit de la Sala Cabanyes, serà l’ambaixador del Centenari. Des d’aquesta posició, Pera serà la cara visible de tot un seguit d’actors, cantants, músics i coreògrafs formats en l’entitat mataronina i que, al llarg d’aquests anys, han fet el salt al teatre professional.

Una mica d’històriaLa Sala Cabanyes és una entitat associativa de caràcter voluntari. El Centre Catòlic va ser fundat l’1 de novembre de 1884 amb el nom de Círcol Catòlic d’Obrers i és l’entitat associativa més antiga de la ciutat.

 

Mossèn Josep Plandolit va ser qui va proposar l’entrada d’un nombrós grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament. Una de les seves predileccions va ser el teatre i així es va crear, l’any 1916, la Secció Dramàtica, després anomenada Sala Cabanyes. L’any 1981 l’entitat va ser reconeguda Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró.

 

La Secció Teatral del Centre Catòlic dita Sala Cabanyes, ja plenament formada dins del Centre Catòlic i dotada d’identitat pròpia des del 1916, amb l’empenta dels seus associats va inaugurar al 1933 el seu teatre actual. L’entitat compta actualment amb més de 525 membres actius, a més de molts altres col·laboradors.

 

El Ple de l’Ajuntament de Mataró del 4 de febrer de 2010 va aprovar atorgar la medalla de la Ciutat al Centre Catòlic per la transcendència cultural i social de les activitats portades a terme al llarg dels seus ja més de 125 anys d’existència. El març del 2015 el Ple va acordar per unanimitat demanar a la Generalitat de Catalunya que atorgui a la Sala Cabanyes la Creu de Sant Jordi. De moment s’han aconseguit més de 3.000 adhesions, tant a títol individual com de diferents entitats de la ciutat.

 

La Sala Cabanyes és membre fundador de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i també forma part de la Federació de Grups de Teatre Amateurs de Catalunya. La programació anual, la tasca de formació a diversos nivells (teatral, musical i tècnic) i la implicació en les festivitats locals contribueixen a situar la Sala Cabanyes com una referència en el teixit associatiu mataroní i en el món teatral nacional.