Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) arriba a la desena edició donant a conèixer l’oferta educativa de Mataró

Escoltar

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) arriba a la desena edició donant a conèixer l’oferta educativa de Mataró

Aquest any s’han programat més de 50 activitats diferents i s’ha inclòs informació sobre altres centres del Maresme



L’alcalde, David Bote, acompanyat del regidor d’Ocupació i Treball, Miquel Àngel Vadell, ha inaugurat la X Setmana de la Informació i l’Orientació Professional. La sessió inaugural ha tingut lloc aquest matí a les 9.15 h al Centre Cívic Espai Gatassa i ha comptat amb la participació de Jordi Sans, un dels millors jugadors de waterpolo de la història, que ha pronunciat la conferència “Els valors i les actituds de l’esport”. També hi han assistit les regidores de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén, i d’Igualtat i Joventut, Marisa Merchán.


 

Per desè any consecutiu la Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) torna a mobilitzar l’alumnat dels centres educatius de la ciutat i les seves famílies i a la ciutadania en general que es mostri interessada en les diferents vies formatives que ofereix la ciutat.

 

L’objectiu principal de la SIOP és donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposa Mataró un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, així com també altres aspectes clau a tenir en compte per totes les persones que inicien o es troben immerses en un procés de definició o redefinició del projecte professional.

 

La SIOP s’adreça a totes aquelles persones que per una raó o altra necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: persones joves o adultes, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació i les famílies d’alumnat de la ciutat.  

 

Com cada any la SIOP inclou totes les xerrades informatives adreçades principalment als estudiants que estan en l’etapa de decidir quins estudis volen realitzar:cicles formatius de grau mitjà, cicles formatius de grau superior, batxillerat, curs d’accés a cicles de grau mitjà (CAM), curs d’accés a cicles de grau superior (CAS), Programes de Formació i Inserció (PFI), estudis de música i les proves d’accés a la universitat, a cicles formatius i al graduat en ESO.

 

 

Novetats i activitats complementàries de la SIOP

 

Com a novetats d’aquest any s’ha incorporat la informació sobre les famílies professionals d’Hostaleria i turisme i Tèxtil, confecció i pell:  per primera vegada s’ha convidat els centres Bisbe Sivilla de Calella i Lluís Domènech i Montaner de Canet a presentar la seva oferta formativa. Aquests centres ofereixen cicles formatius de grau mitja i superior que no es cursen a Mataró, però per interès de l’alumnat i per proximitat són opcions interessant a tenir en compte. D’aquesta manera, totes les famílies professionals que es cursen a la comarca tenen representació a la SIOP d’enguany.

 

També com a novetat s’ha dissenyat una activitat específica sobre com accedir als cossos de seguretat: mossos d’esquadra, policia local i bombers: molts joves s’interessen per treballar als cossos de seguretat però no coneixen els requisits d’accés, les tasques que desenvolupen aquests professionals o els processos de selecció que han de superar per arribar-hi. En aquesta activitat es pot conèixer de primera mà, ja que es comptarà amb la presència de representats dels tres cossos, tota la informació necessària per accedir-hi i resoldre tots els dubtes que les persones assistents puguin tenir.

 

En aquesta edició també hi té un pes important la Garantia Juvenil: 2016 és l’any del desplegament de la Garantia Juvenil. Adreçada a persones entre 16 i 29 anys que no estiguin ni estudiant ni treballant, ofereix un ventall de recursos formatius, educatius i laborals per a les persones que en compleixen els requisits. Quins són aquests recursos, com hi puc accedir, com em puc informar dels que hi ha, etc. són algunes de les respostes que es respondran en les dues activitats que s’han dissenyat.

 

S’ha d’afegir a més la realització d’activitats adreçades a professionals de l’educació, formació, orientació i ocupació així com l’assessorament individualitzat.

 

Hi ha joves i/o pares que no tenen clar el camí a seguir, que depenen dels resultats acadèmics obtinguts anteriorment i no saben si podran accedir als estudis escollits, que busquen altres opcions, que volen compaginar la feina i la formació, etc. Molts joves tenen la informació del món acadèmic, però això no garanteix que les decisions que prenen siguin acurades i realistes, per això oferim assessorament que pugui donar una visió general de tot el procés per tal de tenir més eines de valoració i prendre decisions el més ajustades a la realitat possible.

 

En aquest sentit, s’han dissenyat dues activitats diferenciades adreçades a famílies i a joves o persones que necessiten orientació per tal de poder donar resposta a les seves necessitats. Amb cita prèvia es donarà resposta tant a famílies com a joves per tal que puguin resoldre les qüestions relacionades amb la formació reglada i no reglada i quina és la millor opció a cursar.

 

Les famílies tenen un paper important perquè acompanyen als seus fills en la tria de l’itinerari professional. És important que es fomenti l’autonomia i que es potenciï que els fills aprenguin a prendre decisions sobre el futur professional. Així doncs la SIOP ofereix assessorament a les famílies que pretén donar consells i orientar sobre què poden estudiar els seus fills i com acompanyar-los en la presa de decisions.

 

Com a activitats complementàries s’han programat les següents:

 

. Taller de mobilitat internacional per a joves: fes valer la teva experiència

. Ensenyaments que es poden cursar a les escoles d’adults

. Després del GES, què?

. Xerrada: Què poden estudiar els nostres fills i filles. Com acompanyar-los en la presa de decisions

. Un lloc de feina pot canviar el món? Taller per explicar com l’economia social i el treball col·laboratiu permeten crear empreses i llocs de feina que contribueixen a la millora personal dels seus emprenedors i de les seves realitats més properes.

 

 

El TecnoCampus amb la SIOP

 

El TecnoCampus té un paper important en la SIOP. S’han programat 8 tallers que pretenen incentivar l’interès per diferents àmbits com l’educació física, l’enginyeria mecànica, l’electrònica, les ciències de la salut, la logística, el turisme, l’economia o el màrqueting.

 

També s’hi han programat les Jornades de portes obertes dels diferents estudis universitaris que es duen a terme des del TCM, que són el dissabte dia 16, en el que es mostrarà als futurs estudiants com és el campus universitari i se’ls orientarà sobre les carreres que poden i volen estudiar. A més també es duran a terme visites guiades per les instal·lacions del parc, sessions informatives dels estudis i activitats lúdiques.

 

La SIOP està organitzada per la Direcció d’Ensenyament, el Servei d’Ocupació de Mataró (SOM), el Servei d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

Col·laboren en el seu desenvolupament: Centre de formació d’adults Alarona, Centre de formació d’adults Can Marfà, Centre de formació d’adults Can Noè , Centre de formació d’adults Els Tarongers, Centre de Recursos Pedagògics de Mataró del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal del Maresme, Escola Freta, Escola Municipal de Música de Mataró, Escola Pia Santa Anna, Institut Alexandre Satorras, Institut Bisbe Sivilla, Institut Laia l’Arquera, Institut Lluís Domènech i Montaner, Institut Miquel Biada, Institut Puig i Cadafalch, Institut Thos i Codina i Salesians Sant Jordi.