Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les figures del Carnaval de Solsona, convidades a l’Encesa

Escoltar

Les figures del Carnaval de Solsona, convidades a l’Encesa

L’Encesa és el primer acte de foc de Les Santes 2016



El primer acte de foc de Les Santes està previst que se celebri aquesta tarda a partir de les 19 h. Els Diables de Mataró i la seva figura, el Basilisc, portaran a terme el ball parlat de la colla i conviden a participar de la cercavila i els balls de l’Encesa als gegants i figures del Carnaval de Solsona. De forma prèvia a l’acte, l’alcalde de Mataró, David Bote, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernández, rebran oficialment a l’alcalde de Solsona, David Rodríguez.


 

L’acte és una mostra de cultura popular i tradicional catalana d’arrel tradicional que dóna la possibilitat de conèixer altres manifestacions festives i alhora permet als convidats conèixer la festa de Mataró.

 

Les figures convidades són les que formen el Seguici del Carnaval de Solsona que es caracteritza per ser una festa basada en la mofa, l’exageració, la burla i l’humor. Aquestes característiques es traslladen en les figures de la família dels Gegants Bojos (el Gegant Boig, la Geganta Boja, el Mocós i la Geganteta) la Draca, en Tòfol Nano, el Xut, la Vaqueta, el Comte de l’Assaltu, el Pep dels Oriols, l’Olímpic i els Nans.

 

 

Record a Manel Casserras i Solé, "Manelet"

 

La vintena de figures del Seguici del Carnaval de Solsona van ser creades al Taller de Manel Casserras i Solét, “Manelet”, que va morir el 30 d’abril de l’any passat. L’Encesa d’enguany li vol retre homenatge perquè del taller d’ell i el seu pare, Manel Casserras i Boix, compten amb una obra prolífica entre la que es troben les figures mataronines d’en Maneló i la Toneta, alguns nans, Mossèn Biscuter, l’Àliga, el Drac així com restauracions de la Família Robafaves.

 

L’Encesa començarà davant de l’Ajuntament a les 18.30 h, però abans, mentre es vagin concentrant totes les comparses, el públic podrà comprovar la varietat, els colors i els detalls del vestuari de les figures sense témer a les guspires. L’acte s’inicia pròpiament a les 19 h amb el Ball de Diables de Mataró que representarà el ball parlat, una mena de representació teatral en la qual s’enfronten els diables amb l’Arcàngel Sant Miquel mentre es reciten versos satírics sobre l’actualitat de la política local.

 

Finalitzat el ball parlat és l’hora de la cercavila: el Ball de Diables i el Basilisc acompanyats dels balls i les figures del Seguici del Carnaval de Solsona s’adreçaran cap a La Riera, carrer de Barcelona, plaça de la Peixateria, carrer de Sant Cristòfor, Can Xammar i plaça de Can Xammar. Allà tindran lloc els balls de lluïment i una vegada totes les comparses hagin mostrat davant el públic els seus balls més lluïts s’iniciarà la cercavila de tornada pel carrer de La Palma, carrer de Sant Simó, carrer de la Beata Maria, plaça de Santa Maria, carrer Nou i La Riera fins a l’Ajuntament.

 

Després de recórrer els carrers serà el moment de finalitzar l’acte amb l’Encesa final, on el Ball de Diables clourà amb molt de foc aquesta mostra de cultura popular.

 

Les figures del Seguici del Carnaval de Solsona són fins al 28 de juliol a l’Ateneu Fundació Iluro.