Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les muralles i torres de defensa de Mataró protagonitzen les 48 hores Open Puig i Cadafalch

Escoltar

Les muralles i torres de defensa de Mataró protagonitzen les 48 hores Open Puig i Cadafalch

Del 19 al 26 d’octubre es programen conferències i visites guiades

“A recer de la Muralla: el patrimoni fortificat de Mataró” és el tema comú de les conferències i visites guiades de la 6a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch, que aquest any tindrà lloc del 19 al 26 d’octubre a Mataró. Les visites, que cada any obtenen més èxit de públic, estan programades per al cap de setmana del 22 i 23 d’octubre.



Aquest esdeveniment anual vol donar a conèixer el patrimoni arquitectònic de Mataró, les seves característiques i particularitats, i acostar-lo a la ciutadania; així com fer evident el potencial del patrimoni com a element de dinamització i posada en valor de la ciutat. Les 48 hores Open Puig i Cadafalch es programen al voltant de la data del naixement de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, pioner en la reivindicació i restauració de monuments a Catalunya.



La regidora d’Urbanisme, Medi Ambient, Sostenibilitat i Habitatge, Núria Calpe, ha presentat avui el programa d’actes juntament amb la responsable de Patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament, Mariona Gallifa.



La 6a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch està organitzada per l’Ajuntament amb el patrocini d’Aigües de Mataró i la col·laboració de Mataró Bus i del Col•legi d’Aparelladors, Arquitectes tècnics i Enginyers de l’edificació de Barcelona.



 


Els elements de defensa històrics de la ciutat

L’eix vertebrador d’aquest any són els elements de defensa històrics de la ciutat, concretament la muralla del segle XVI i les torres de defensa i talaies. Les conferències i visites guiades pretenen fer entendre què és i què era una muralla i què hi feia a Mataró; conèixer els sistemes per garantir la seguretat pública i privada; veure com l’evolució de la ciutat ha condicionat els canvis de la muralla fins gairebé el present i com, actuant-hi, es pot revitalitzar el centre històric d’una ciutat.




Les visites convidaran a trepitjar aquells espais recuperats de la muralla i tots aquells altres trams existents, desconeguts per molta gent i encara pendents de recuperar. La proposta s’estén també a les torres de defensa i talaies: un sistema d’elements de vigilància, en xarxa i comunicats entre sí, que permetien garantir la seguretat de tot el territori de Mataró, més enllà del casc urbà.




El programa d’actes aplega dues conferències, dues visites guiades i una exposició.





Totes les activitats són gratuïtes. Per fer les visites cal inscriure’s prèviament (fins al 19 d’octubre) a l’adreça urbanisme@ajmataro.cat. L’activitat no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.



Dimecres 19 d’octubre

Conferència

“L’aventura de la muralla”.

19.30 h / Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’edificació de Barcelona,

a càrrec del Dr. Joan Giménez Blasco, historiador.

 


Divendres 21 d’octubre

Exposició

Plànols històrics dels portals de la muralla de Mataró del segle XVI restaurats pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

19 h / Arxiu Comarcal del Maresme.

Inauguració i visita guiada a càrrec d’Alexis Serrano Mendez, arxiver i historiador, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme.

 


Dissabte 22 d’octubre

Visita guiada

ITINERARI 1. La muralla de Mataró (segle XVI).

De 9.30 a 13.30 h / Des de la plaça de Pere Màrtir Viada / Muralla dels Genovesos.

 


Diumenge 23 d’octubre

Visita guiada

ITINERARI 2. Talaies i torres de defensa (circuit bus).

De 9.30 h a 13.30 h / Des de la plaça de Santa Maria, davant la Basílica.

 


Dimecres 26 d’octubre

Conferència

Rehabilitació del patrimoni i dinamització de la ciutat

19.30 h / Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’edificació de Barcelona,

a càrrec de Sebastià Jornet i Forner, arquitecte


 


Concurs d'idees sobre la Muralla d'en Titus


 


Vinculat a la temàtica de les 48 hores Open Puig i Cadafalch, i aprofitant que al 2017 se celebraran els 150 anys del naixement de l’arquitecte mataroní, l’Ajuntament està treballant en una edició diferent dels Premis Puig i Cadafalch. De manera excepcional, es proposa reconvertir el Premi Puig i Cadafalch d’arquitectura feta a Mataró als darrers tres anys en un premi a un concurs d’idees amb el tema concret “Recuperem la Muralla d’en Titus”.




Les bases i convocatòria del concurs d’idees es faran públiques al gener, i l’organitzarà l’Ajuntament en col·laboració amb el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya. El Premi Puig i Cadafalch del Maresme per a la millor obra de recuperació de patrimoni de la comarca es mantindrà en l’edició 2017.