Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Maria-Antònia Oliver fa un repàs de la seva vida en la conferència del dia de Sant Jordi

Escoltar

Maria-Antònia Oliver fa un repàs de la seva vida en la conferència del dia de Sant Jordi

Després de l’acte institucional se celebra el 25è aniversari del Drac de Mataró



L’escriptora Maria-Antònia Oliver ha impartit aquesta tarda la conferència que conforma l’acte institucional de la diada de Sant Jordi organitzat per l’Ajuntament i Òmnium Cultural Mataró-Maresme. Oliver és la quarta dona que ha obtingut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, concedit aquest 2016.


 

L’acte s’ha iniciat a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament i l’ha presidit l’alcalde, David Bote, i el president d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Carles Estapé. Ha obert l’acte el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.

 

Maria-Antònia Oliver tenia previst impartir la conferència “La novel·la de gènere” però s’ha decantat per fer un relat de la seva infantesa i adolescència. Amb un to tendre i sorneguer ha fet un repàs dels seus anys a Manacor, de les rondalles contades pel seu oncle, del seu amor per la literatura i dels autors que ha llegit, els que recorda i els que ha oblidat. Com també dels seus desitjos d’adolescent, que primer passaven per ser actriu de cinema i després per ser hostessa d’avió. Oliver ha compartit amb el públic assistent el seu sentiment de dona, de catalana, “de feminista inconscient” i d’esquerres, “que feia política clandestina i que corria davant dels grisos”. També ha tingut un record pel seu marit l’escriptor Jaume Fuster.

 

L’alcalde ha clos l’acte agraint a l’escriptora mallorquina aquest “viatge cultural i vivencial” que ha ofert a través de les paraules.

 

 

Biografia de Maria-Antònia Oliver

 

Maria-Antònia Oliver (Manacor, 1946). Als 23 anys que va publicar la primera novel·la “Cròniques d’un mig estiu”.

 

L’escriptora va formar part de la “Generació literària dels setanta”, a generació caracteritzada per les seves inquietuds rupturistes, amb una nova mirada tant des del punt de vista social com cultural. És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

 

Oliver ha diversificat la seva obra i ha escrit tant novel·les com contes, teatre, guions i reportatges; ha practicat diversos gèneres i algunes de les seves obres han estat traduïdes a l'anglès, francès, italià, espanyol, alemany, portuguès... També ha traduït al català autors com Virginia Woolf, Jules Verne, Mark Twain, Robert Louis Stevenson o Herman Melville.



El 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2016 el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. 



 

25 anys de Drac

 

Finalitzat l’acte institucional, a les 20.30 h ha començat la festa d’aniversari del Drac de Mataró que aquest celebra 25 anys. La figura farà un recorregut pel centre històric tot rememorant moments importants de la seva vida. També hi participaran en Robafaves, la Víbria de Barcelona i el Dragalió. El recorregut començarà a l’Ajuntament i seguirà per La Riera, carrer de Barcelona, carrer de Sant Cristòfor, carrer de Santa Maria, plaça Gran, carrer de Santa Maria, plaça de Santa Maria, carrer Nou, La Riera i fins a l’Ajuntament.