Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acollirà una nova edició del Congrés internacional Recuwatt sobre la gestió dels residus

Escoltar

Mataró acollirà una nova edició del Congrés internacional Recuwatt sobre la gestió dels residus

Tindrà lloc del 26 al 28 d’octubre i per primer cop s’integren en l’organització els consorcis de residus del Vallès Oriental i Vallès Occidental

La IV edició del Congrés internacional Recuwatt sobre la gestió dels residus, cita de referència del sector en el sud d’Europa, tindrà lloc al TecnoCampus Mataró-Maresme del 26 al 28 d’octubre.

 

La presentació del congrés ha tingut lloc avui sota la presidència de l’alcalde de Mataró i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, David Bote. També hi han intervingut Carles Salesa, director del consorci del Maresme; Joan Daví, president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental; Ricard Torralba, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Sant Llorenç Savall; Xavier Reinaldos, adjunt a la direcció de l’Agència de Residus de Catalunya; i Josep Maria Martín, xef del restaurant Noucents de Mataró.

 

Aquest any tindrà lloc una edició renovada, amb un contingut més transversal de tot el cicle de la gestió de residus, i amb una organització més coral que compta amb els Consorcis de Residus del Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, a més de la Fundació Fòrum Ambiental i l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Així, els Consorcis del Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental s’uneixen en un exemple de col·laboració i implicació del món local en l’organització d’un esdeveniment de referència com és el Recuwatt. Aquests Consorcis donen servei a un conjunt de territori amb una població propera als dos milions d’habitants, a través d’un conjunt d’infraestructures i serveis extens i de primer ordre.

 

També participen en l’organització la Fundació Fòrum Ambiental i l’Agència de Residus de Catalunya, a més de la col·laboració d’una seixantena d’entitats públiques i privades. Amb aquesta fórmula integradora s’obté un nivell de coneixement i experiència en la gestió de residus municipals que garanteix els millors resultats en l’organització d’un esdeveniment d’aquesta mena. Així mateix, es garanteix el futur del congrés com a esdeveniment central a Catalunya de referència a nivell nacional i internacional.

Per altra banda, el contingut del nou Recuwatt manté la seva qualitat i el seu caràcter internacional, però amb una visió més transversal i jerarquitzada del cicle integral de gestió, adaptant-se d’aquesta manera a las inquietuds i reptes actuals del sector.

 

El programa inclou tant aspectes estratègics/conceptuals, com ponències d’elevat contingut tècnic, així com experiències de caràcter més local.

 

El dia previ al Congrés, el 26 d’octubre a la tarda, se celebrarà una jornada especialment destinada a les administracions locals i als gestors de serveis públics, per tal de debatre sobre els aspectes clau i reptes en la gestió que afecten al món local, com són la prevenció, la recollida de matèria orgànica, les recollides PaP (porta a porta), les recollides comercials, la fiscalitat, etc.

Addicionalment, el dia 26 al matí, en un acte a porta tancada on l’Agència de Residus actuarà d’amfitrió, Recuwatt serà el marc d’una trobada de Comunitats Autònomes sobre estratègies territorials d’economia circular.

 

En el Congrés pròpiament dit, de marcat caràcter internacional, es tractaran aspectes com la gestió sostenible dels recursos, la visió dels residus en el marc de la nova economia circular, els nous sistemes d’informació aplicats als residus, el rol de la valorització energètica, tractaments alternatius, la comunicació i percepció del ciutadà, la visió del món ecologista, el paper de la indústria, iniciatives socials, avanços tecnològics, etc.

 

Recuwatt inclou també en aquesta edició una exposició de pòsters, que seran votats pels propis assistents per seleccionar el millor treball, així com una exposició de maquinària de recollida i neteja de darrera tecnologia, donant així visibilitat a tots els actors que participen en la gestió dels residus i la prestació de serveis públics.

 

Aquesta mostra comptarà amb alguns dels fabricants de maquinària de serveis públics, a través dels representants i distribuïdors com SVAT, ROS ROCA, CASLI i MALIV.
 

Però més enllà de les temàtiques i el programa, per a l’organització és molt important cuidar als assistents al Congrés. Per això s’ha inclòs al programa la conferència singular de Víctor Küppers sobre com afrontar la vida amb amabilitat; sota la supervisió del xef Josep Maria Martín del restaurant Noucents de Mataró i de l’empresa de càtering Sauleda, de Sant Cebrià de Vallalta, s’oferirà un dinar de km. 0 amb productes del Maresme i el Vallès Oriental i Occidental, d’alt valor gastronòmic; i es planteja una visita cultural molt especial, entre altres.