Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova el Pla d’usos i serveis de temporada de les platges per al 2016

Escoltar

Mataró aprova el Pla d’usos i serveis de temporada de les platges per al 2016

Al setembre hi haurà socorristes a diari fins a la Diada

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el dijous 4 de febrer el Pla de distribució d’usos i serveis de temporada de les platges de Mataró per a l’any 2016. A part de l’actualització de les dates que determinen l’inici de la temporada, el document contempla com a novetat una ampliació de la temporada alta del servei de salvament i socorrisme que permetrà disposar de socorristes a les platges a diari durant les dues primeres setmanes de setembre.  

 

L’Ajuntament va aprovar al 2012 el Pla de distribució d’usos i serveis de temporada de les platges amb validesa fins al 2016, i cada any l’actualitza amb els canvis previstos. El document regula i estableix les normes que permeten l’explotació dels serveis i les instal·lacions desmuntables durant la temporada d’estiu, pel que fa els usos comercials, lúdics o esportius que s’hi poden desenvolupar. A la vegada, regula els serveis i instal·lacions competència de l’Ajuntament per conservar les platges i el seu entorn i mantenir-les de manera que la ciutadania rebi uns serveis de qualitat. 

 

En aquest sentit, el pla defineix les accions a dur a terme en aspectes com la mobilitat i l’accessibilitat, la seguretat, els horaris o la neteja. Per a la seva aplicació, el Pla d’usos ha de comptar amb el vistiplau del Servei de Costes de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya.

 

La temporada de serveis de platja 2016 comença l’1 de maig i finalitza el 30 de setembre. Durant la temporada alta (de l’1 de juny a l’11 de setembre) totes les instal·lacions i serveis han d’estar oberts al públic, mentre que en temporada baixa (de l’1 al 31 de maig i del 12 al 30 de setembre) els quioscos de menjar i begudes i altres instal·lacions de temporada poden no estar obertes a diari o oferir un horari reduït.

 

Es mantenen els mateixos horaris de funcionament de les guinguetes, que es van modificar l’any passat per fer-los més compatibles amb el descans veïnal. Així, hauran de tancar a les 2 h les nits entre setmana i a les 3h els divendres, dissabtes i vigílies de festius.

 

L’Ajuntament ja ha aprovat el plec de clàusules administratives i tècniques particulars per atorgar les autoritzacions municipals que permeten explotar les guinguetes de les platges del Callao i Sant Simó. Es preveuen licitar 2 quioscos de menjars i begudes i 1 quiosc bar (gelats) al Callao i 1 quiosc de menjars i begudes a Sant Simó. S’adjudicaran només per una temporada, com es va fer l’any passat. Es preveu que, si els adjudicataris hi estan interessats, les guinguetes de menjars i begudes de Callao i Sant Simó puguin tenir adossades consignes per dipositar objectes personals, a més de gandules i para-sols.

 

Per a futures licitacions, l’Ajuntament té la voluntat d’allargar les concessions durant el termini màxim de 4 anys que permet la normativa vigent, perquè els adjudicataris puguin amortitzar les despeses d’inversió que hagin de realitzar per explotar les guinguetes (connexió pendent al clavegueram, etc.).

 

 

Seguretat a les platges

 

El servei de salvament i socorrisme es realitzarà del 14 de maig a l’11 de setembre. Com a novetat, aquest estiu la temporada alta és més llarga: hi haurà socorristes a diari també les dues primeres setmanes de setembre, no només els caps de setmana. Així, la temporada mitja serà del 14 de maig al 12 de juny, quan hi haurà servei només els caps de setmana i festius en horari de 10 a 18 hores. Durant la temporada alta, del 18 de juny a l’11 de setembre, el servei es prestarà en horari de 10 a 19 hores.

 

Hi haurà 3 punts d’assistència sanitària (platges de Ponent, Varador i Callao), 2 torres de vigilància, una a la platja del Varador i l’altra a la platja del Callao, 3 cadires de vigilància (2 a Varador i 1 a Callao) i 1 mòdul d’intervenció immediata a Sant Simó. Totes les platges tindran banderes informatives sobre l’estat de la mar i sistema de megafonia coordinat amb el servei de vigilància, socorrisme i salvament. Està previst que el servei públic de salvament i socorrisme a les platges s’adjudiqui enguany per concurs.

 

Per la seva banda, entre el 21 de maig i l’11 de setembre, la Policia Local realitzarà una vigilància més intensa de la zona del passeig marítim i les platges. Els seus objectius són fer el control del trànsit i els estacionaments, vigilància per fets relacionats amb la seguretat ciutadana, col·laboració en serveis assistencials, control de l’activitat lúdica per la nit i informació al públic.