Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró instal·la nous desfibril·ladors per aconseguir una ciutat cardioprotegida

Escoltar

Mataró instal·la nous desfibril·ladors per aconseguir una ciutat cardioprotegida

Aquest any hi haurà 30 aparells i l’objectiu és tenir-ne sempre un de disponible en un radi de 400 metres

El Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament està instal·lant 16 nous desfibril·ladors semiautomàtics en equipaments esportius i centres cívics de la ciutat, que se sumaran als 12 instal·lats al 2015 als equipaments de major afluència de públic. L’objectiu és que durant el 2016 la ciutat disposi de 30 aparells desfibril·ladors, ja que a part dels esmentats es preveu instal·lar dos més al passeig Marítim, en concret a les platges del Varador i El Callao.

 

La iniciativa forma part del projecte Mataró, ciutat cardioprotegida, que com a objectiu per al 2020 preveu que en un radi de 400 metres hi hagi sempre un desfibril·lador disponible. El Programa d’Actuació Municipal del 2016 contempla ampliar el nombre de desfibril·ladors instal·lats a la ciutat, fruït d’una aportació ciutadana rebuda durant el procés participatiu d’elaboració del PAM i el pressupost. La instal·lació d’algun d’aquests aparells a l’espai públic, que es concretarà inicialment amb els dos previstos al front marítim, també va ser una aportació del grup municipal del PPC al PAM.

 

Els aparells són lleugers i fàcils de fer servir, de manera que la majoria de persones poden realitzar les maniobres de reanimació necessàries davant un cas d’aturada cardíaca. Estaran penjats en un lloc visible a l’entrada de l’equipament, que se senyalitza com a “edifici cardioprotegit”.

 

Un cop connectats, els desfibril·ladors proporcionen instruccions sonores a qui els fa servir. L’aparell avalua les constants vitals i mai fa una descarrega si no és necessària. A més, els models que s’instal·len ara poden detectar el pes de la persona, de manera que la descàrrega, si es necessita, és proporcional a les condicions físiques, o a si es tracta d’un adult o un nen.

 

 

Deu morts al dia a Catalunya

 

L’aturada cardíaca fora dels hospitals suposa a Catalunya una mitja de 10 morts sobtades al dia. Aquesta xifra multiplica per 5 les morts produïdes en accident de trànsit.

 

El reconeixement i alerta als serveis d’emergència per part dels testimonis presencials d’una aturada cardiorespiratòria, l’inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar i la desfibril·lació precoç poden salvar vides fins a l’arribada dels equips mèdics especialitzats. Dur a terme aquestes accions encadenades (cadena de supervivència) incrementa entre 2 i 3 vegades les possibilitats de supervivència de la persona afectada per l’aturada.

 

 

Formació als treballadors municipals

 

L’alt índex de morts sobtades per aturada cardíaca justifica, no només la instal·lació de desfibril·ladors que poden salvar vides, sinó també la formació dels treballadors municipals, un dels col·lectius professionals que té més possibilitat de trobar-se en situacions que exigeixin una actuació ràpida.

 

Per aquest motiu, l’Ajuntament ha convidat els treballadors municipals a participar demà dijous 17 de març en uns tallers formatius per donar-los nocions de maniobres de reanimació, explicar-los perquè serveixen els desfibril·ladors i que perdin la por a fer-los servir en cas de necessitat. S’hi han inscrit prop de 400 treballadors, que durant tot els dia assistiran per grups als tallers programats en diferents edificis municipals (Centre Cívic Pla d’en Boet, Edifici Pericó, edifici de Promoció Econòmica i Biblioteca Pompeu Fabra).

 

A més, durant aquest mes s’estan fent cursos homologats a personal municipal responsable dels equipaments on s’instal·len desfibril·ladors.

 

L’Ajuntament preveu seguir ampliant la xarxa de desfibril·ladors en els propers anys, així com programar noves sessions formatives per a treballadors municipals i entitats ciutadanes. A més, es farà un estudi dels desfibril·ladors de titularitat privada que hi ha a la ciutat. Per exemple, les guinguetes de les platges del Callao i Sant Simó, que estan en procés d’adjudicació, comptaran aquest estiu també amb desfibril·ladors, ja que els plecs de condicions per atorgar les autoritzacions així ho recollien.