Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró opta a 4,7 milions d’euros per fer més sostenibles equipaments i enllumenat i combatre la pobresa energètica

Escoltar

Mataró opta a 4,7 milions d’euros per fer més sostenibles equipaments i enllumenat i combatre la pobresa energètica

S’adhereix a un projecte participat per 5 municipis més i impulsat per la Diputació

L’Ajuntament de Mataró s’ha adherit a un projecte per millorar l’eficàcia i fer més sostenibles l’enllumenat i edificis públics, així com per desenvolupar actuacions de cohesió social. La iniciativa, impulsada per la Diputació de Barcelona i participada per 5 municipis més, pretén obtenir cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

El projecte de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) pretén transformar els municipis i oferir-los recursos per incorporar millores en els serveis a la ciutadania, gràcies a l’ús de tecnologies més eficients, amb el disseny i la implementació d’una estratègia comuna.

 

A aquesta estratègia dissenyada per la Diputació s’hi han sumat Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Manresa i Granollers, a part de Mataró. La Junta de Govern va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament el passat desembre.

 

El conjunt d’actuacions proposades en els 6 municipis tenen un cost de 26 milions d’euros, 13 dels quals els assumiria la Diputació. L’altre 50% del finançament es vol aconseguir mitjançant la sol·licitud presentada a finals d’any d’un ajut provinent del FEDER. Si els fons europeus aproven l’estratègia i l’ajut sol·licitat, Mataró obtindria un total de 4.732.669 € per finançar les actuacions previstes al municipi. Està previst que la resolució es conegui durant el mes de març.

 

Les accions plantejades a Mataró impliquen diferents serveis municipals. Més enllà de la millora pròpiament de les instal·lacions municipals, es potencia l’impacte positiu en sostenibilitat, així com recuperar o obtenir uns recursos econòmics que es destinaran a partides d’ajut social. Així, es preveuen accions en edificis municipals, enllumenat públic i en cohesió social:

 

- Edificis municipals: canvi de lluminàries de 24 equipaments, sensorització, millores en equips de climatització i en calderes, auditories energètiques i les actuacions de millora que en determinin.

 

- Enllumenat públic: canvi de lluminàries i les millores que siguin estrictament necessàries en les instal·lacions per fer-ho possible.

 

- Cohesió social: petites actuacions en llars en situació de pobresa energètica, formació a professionals i ciutadania, assessorament per a l’estalvi i eficiència energètica, evitar el tall del subministrament per part de l’empresa comercialitzadora.

 

A banda de les accions concretes que desenvolupi cada municipi, el projecte DUSI preveu posar en marxa una plataforma de gestió de la informació per recollir, explotar i difondre les dades generades per sensors desplegats a les ciutats (nivell sonor, trànsit, reg, consum energètic, enllumenat públic, etc.).

 

A més, també es preveuen actuacions transversals, com la creació d’un Centre d’Excel·lència Tecnològica Energètica, o accions de formació en emprenedoria energètica i ocupabilitat, i per fomentar la cultura emprenedora entre els joves.