Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa en una jornada sobre codesenvolupament i cohesió social

Escoltar

Mataró participa en una jornada sobre codesenvolupament i cohesió socialLa regidora de Benestar Social, Convivència i Habitatge, Isabel Martínez, va participar ahir en una jornada a Cerdanyola del Vallès sobre codesenvolupament i cohesió social organitzada per l’Ajuntament de Cerdanyola amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.


 

L’objectiu de la jornada, que anava adreçada a ajuntaments, entitats locals i de nova ciutadania, era compartir experiències des de diversos enfocaments per tal de reflexionar sobre el paper del codesenvolupament en la cohesió i la inclusió social. Una contribució que es considera múltiple, ja que genera dinàmiques als municipis catalans on la nova ciutadania esdevé protagonista com a agent de desenvolupament, fomenta la seva participació, les relacions interculturals i enforteix el teixit associatiu.

 

L’Ajuntament de Mataró hi va participar en la taula rodona “Iniciatives locals al codesenvolupament” juntament amb els ajuntaments de Lleida i Santa Perpètua de la Mogoda. La intervenció va anar a càrrec de la regidora que va fer una reflexió sobre el terme codesenvolupament ressaltant-ne els punts forts i els febles.

 

També es van fer dues taules rodones més: “Codesenvolupament per a la inclusió social al Sud” i “Codesenvolupament per la cohesió social al Nord”.

 

La terminologia “codesenvolupament” va sorgir de la mà del reconegut sociòleg francès Sami Naïr cap als anys 1997 i 1999. Aquest concebia el codesenvolupament, principalment, com una eina per frenar els fluxos migratoris del moment. Així doncs, era convenient reflexionar sobre les causes de fons del moviment migratori i actuar especialment en els països d’origen. En aquest sentit, calia afavorir un desenvolupament humà i sostenible dels països empobrits implicant les persones immigrades i demostrant que els col·lectius immigrants poden contribuir al desenvolupament social.