Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en funcionament el Centre de Suport Alimentari L’Entorn

Escoltar

Mataró posa en funcionament el Centre de Suport Alimentari L’Entorn

La inauguració serà el 15 de desembre a les 13h i, de 18h a 20h, hi haurà portes obertes

L’Ajuntament, Càritas Inter parroquial de Mataró i Creu Roja Mataró, amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments, tenen previst inaugurar, el dijous 15 desembre a les 13.00 h, el Centre de Suport Alimentari L’Entorn. Es tracta d’un centre de repartiment d’aliments solidaris que s’ha creat amb la voluntat d’oferir un millor servei a les famílies que, per circumstàncies diverses, es troben en situació de vulnerabilitat o d’exclusió social. En aquesta línia, s’ha centrat i unificat aquesta activitat en un mateix indret, un edifici situat al carrer de Casto Méndez Núñez, on s’optimitzaran les donacions i els recursos públics i privats. 
La inauguració comptarà també amb representants dels patrocinadors l’Obra Social “La Caixa”, Punt Roma, Fundació Iluro, Rotary Club i la Diputació de Barcelona, i amb membres de les empreses col·laboradores Alcampo, Caprabo, Lidl, Mercadona, Veritas, Hortas Salas, Associació Espigoladors, Fundació “La Nau”, Pastisseria el Pilar, Can Bastons, Fet a Mà, Granier, Elias Boulanger, Pa Solà i Pastisseria Mataró.
El mateix dijous 15 de desembre, de 18.00h a 20.00h, està previst celebrar portes obertes perquè tota la ciutadania pugui conèixer el funcionament d’aquest centre i fomentar les donacions a nivell particular i evitar el malbaratament alimentari.


Característiques
El Centre de Suport Alimentari L’Entorn unifica en un sol espai la distribució d’aliments solidaris a la ciutat, que fins ara feien en locals diferents de Càritas Interparroquial de Mataró i de l’Assemblea Local de Creu Roja. El nou equipament, llogat per l’Ajuntament, està ubicat a la planta soterrani del número 64 del carrer de Casto Méndez Núñez.
L’equipament té una superfície de 1.144 m². L’Ajuntament s’ha fet càrrec de les obres d’adequació de les instal·lacions, que han permès redistribuir l’espai i construir una rampa per a vianants al costat de l’accés per a vehicles.

El centre disposa de zona de recepció, espera i informació dels usuaris, despatxos d’administració, sala de reunions i formació, zona d’exposició on els aliments estan disposats en prestatgeries perquè els usuaris els puguin escollir i zona d’emmagatzematge amb cambres de fred per a la conservació dels aliments. A més, s’ha adequat la instal·lació elèctrica, s’han instal·lat equips de climatització i un sistema d’alarma, s’han pintat els paviments, s’ha instal•lat un projector i una pantalla, i s’han fet altres treballs menors. Les obres s’han dut a terme al llarg del 2016.
A banda de les obres, la posada en marxa de l’Entorn ha tingut un cost total de 238.190,08 € que han vingut de la col·laboració entre gestors públics i privats.


Funcionament
L’Entorn ofereix aliments peribles de llarga durada però també productes frescos i congelats per assegurar una alimentació bàsica i una dieta adequada a les famílies usuàries. La gestió de l’equipament i del servei es porta a terme amb el treball conjunt de les entitats del tercer sector Càritas Interparroquial i Creu Roja amb l’Ajuntament i amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments. Aquest centre gestionarà 150.000 kg d’aliments de forma trimestral, unes 600 tones anualment.
L’Entorn s’ha dissenyat amb un sistema d’autoconsum que comença amb l’arribada de la persona beneficiària i la comprovació del nombre de punts que té assignats per tècnics socials en funció de la gravetat de la situació econòmica i del nombre de membres de la unitat familiar. A continuació, un voluntari acompanya l’usuari a triar els productes que tenen assignats un valor amb punts i un nombre màxim d’unitats que es poden endur.
Les persones beneficiàries podran escollir els productes que volen afegir a la seva cistella fins a sumar el nombre de punts que tenen assignats i sense sobrepassar el màxim d’unitats per productes que es poden emportar. En arribar a la línia de caixes, el ciutadà usuari d’aquest servei signarà el comprovant de productes rebuts.
L’assignació, la prescripció dels aliments i el control d’estocs es fa mitjançant d’un servei de software, anomenat eQuàliment, basat en la tecnologia del cloud computing que permet oferir serveis via Internet.
El Centre de Suport Alimentari L’Entorn, que obre de dilluns a dijous de 9.30 h a 13.00 h i de 16.00h a 18.30 h, compta amb un tècnic social, un tècnic en comerç, dues persones de suport al magatzem en règim de plans ocupacionals i 90 voluntaris.