Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa un pla per promoure iniciatives d’economia social i solidària

Escoltar

Mataró posa en marxa un pla per promoure iniciatives d’economia social i solidària

Es donarà suport als nous projectes i es crearà una xarxa d’iniciatives en marxa i un espai d’intercanvi

L’Ajuntament de Mataró ha començat a treballar en el projecte FESS Mataró (Facilitem l’Economia Social i Solidària a Mataró). L’objectiu principal del pla és promoure l’ocupació de qualitat i la cohesió social a la ciutat, activant una xarxa de treball entre iniciatives d’Economia Social i Solidària (ESS) existents al territori que ajudi a enfortir-les, i creant les condicions per l’aflorament i èxit de noves experiències.

 

La iniciativa ha rebut una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc de la convocatòria Projectes innovadors i experimentals. El projecte FESS és una de les línies de treball actuals del Consell Econòmic i Social de Mataró i compta amb el suport de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró (FUCM). Les activitats vinculades al projecte es desenvoluparan a Cafè de Mar, seu de la FUCM i equipament dedicat a la promoció i el foment de l’economia social i cooperativa.

 

 

Cooperatives i altres iniciatives

 

L’Economia Social i Solidària la integren multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum i finançament que funcionen sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses capitalistes. Compleixen els requisits de propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social, prioritzant les necessitats humanes per sobre del lucre. Adopten la forma de cooperatives, societats laborals, xarxes d’intercanvi, mutualitats, associacions, fundacions, etc.

 

Els objectius específics del projecte FESS Mataró són:

 

- Articular un espai de referència on hi tinguin cabuda tots els projectes socials i solidaris del territori, i a partir del qual es generin relacions col·laboratives que els enforteixi.

 

- Accelerar el projecte de futur d’experiències de l’ESS ja engegades al territori, que generin ocupació de qualitat.

 

- Potenciar el desenvolupament de noves solucions innovadores a reptes que ens afecten a tots generant, al mateix temps, activitat econòmica i ocupació.

 

- Trobar mesures de suport des de l’administració, identificables, i poder quantificar el retorn de les mateixes a mig termini.

 

- Que Mataró esdevingui de nou un territori obert a la innovació social i a experiències que busquin fórmules i visions diferents del teixit productiu i social.

 

El pla de treball previst contempla desenvolupar tres projectes:

 

Llançadora de projectes d’Economia Social i Solidària

 

Amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’iniciatives de l’ESS es preveu la posada en marxa d’una llançadora de projectes mitjançant una nova metodologia: un acompanyament que ha d’apropar teixit productiu i social a la ciutat. Aquest projecte ha d’oferir eines pràctiques i assessorament col·laboratiu a persones demandants d’ocupació que vulguin iniciar o impulsar un projecte d’ESS. L’acompanyament garantirà un estudi de viabilitat integral i, per tant, majors garanties per crear ocupació de qualitat. Les persones interessades poden demanar cita per correu electrònic a mmedina@ajmataro.cat.

 

Xarxa de treball d’Iniciatives d’ESS

 

L’impuls d’aquesta xarxa de treball ha de facilitar un espai de referència de tots els projectes socials i solidaris del territori i fomentar una xarxa activa, àgil, que impulsi l’intercanvi i la construcció col·lectiva de coneixement i de projectes compartits. Aquesta xarxa haurà d’esdevenir el motor de noves iniciatives econòmiques que generin ocupació i donin resposta a les necessitats de les persones que en formen part.

 

Promoció d’un espai de trobada de l'economia social i solidària

 

Aquest espai servirà per donarvisibilitat, reconeixement i promoció de les iniciatives d’ESS existents i futures al territori. Es tractarà d’un espai de difusió, en forma de trobada, que permeti posar en valor les iniciatives d’ESS existents i futures al territori.

 

Els diferents projectes previstos es desenvoluparan al llarg de l’any, de manera que totes les accions contemplades hagin finalitzat al desembre.

 

El projecte FESS té un pressupost de 105.314 €, dels quals 78.985,5 € són aportats per la subvenció del SOC i la resta es finança amb recursos municipals.