Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reclama el reconeixement de l’infrafinançament històric del Consorci Sanitari del Maresme

Escoltar

Mataró reclama el reconeixement de l’infrafinançament històric del Consorci Sanitari del Maresme

Front comú dels grups municipals davant els partits del Parlament reivindicant també un pla d’inversions i aclarir el futur del sociosanitari



Acabar amb l’infrafinançament històric del Consorci Sanitari del Maresme, fer un pla d’inversions per evitar l’obsolescència de l’equipament de l’Hospital de Mataró i aclarir el futur del sociosanitari. Aquestes han estat les tres reivindicacions que ha fet avui als grups parlamentaris una delegació institucional formada per tots els grups municipals i encapçalada per l’alcalde de Mataró, David Bote.


 

La delegació* ha mantingut avui, a les 13 h, una reunió amb la presidenta de la Comissió de Salut del Parlament, Alba Vergès, i amb diputats de tot l’espectre de la cambra catalana: Montserrat Candini i Gerard Gómez del Moral (Junts pel Sí); Eusebio Barra i Jorge Soler (Ciutadans); Assumpta Escarp i Raül Moreno (PSC), Marta Ribas i Albano Dante (Catalunya Sí que es pot), Santi Rodríguez (PP), i Eulàlia Reguant (CUP).

 

La trobada és fruit de la petició formulada per l’Ajuntament després de l’aprovació unànime per part del Ple d’una proposta de resolució conjunta en la qual el consistori manifesta la seva preocupació per la situació del Consorci Sanitari del Maresme, que va perdre el règim d’autonomia de gestió el 14 d’octubre de 2015 i que ja estava sotmès a un Pla de reequilibri financer, obligat pel dèficit de 2,5 milions d’euros amb el qual va tancar l’exercici 2014.

 

El Consorci Sanitari del Maresme atén una població de 260.000 habitants a través de l’Hospital de Mataró i 400.000 en l’àmbit de la Salut Mental. L’ens gestiona a més el centre sociosanitari situat a hores d’ara a l’Antic Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i les Àrees Bàsiques de Salut d’Argentona, Cirera-Molins i Mataró Centre.

 

Es calcula que el deute històric acumulat entre 1999 i 2012 és de 30,8 milions d’euros, que corresponen a inversions no finançades. El Consorci pateix des de la seva creació de dificultats de finançament i el seu creixement a partir de l’any 2000 amb serveis d’atenció primària i d’atenció sociosanitària (2003) no han contribuït a la millora del dèficit històric, al qual es va donar solució mitjançant la sol·licitud de crèdits a llarg termini. El pagament dels capitals d’aquests préstecs no va tenir compensació pressupostària fins al 2013, quan el dèficit financer acumulat arribava ja als 30,8 milions.

 

La delegació mataronina, formada per tots els grups amb representació a l’Ajuntament, ha reclamat el reconeixement del deute històric i ha reivindicat un pla d’inversions per evitar l’obsolescència de bona part dels equipaments mèdics de l’Hospital. Segons els grups municipals, caldria millorar els ingressos tant d’aquest centre com dels serveis sociosanitaris, en el qual es podria millorar la tarifa ja que presenta un dèficit d’ingressos en relació a centres similars.

 

Finalment, es reclama una solució definitiva sobre el futur dels llits del sociosanitari situats a Sant Jaume i Santa Magdalena. De fet, l’operació de trasllat cap a l’Hospital que pretenia fer-se fa sis mesos està en aquests moments paralitzada. El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, va confirmar a l’alcalde el 19 de març, en una reunió bilateral juntament amb el regidor de Salut, Joan Vinzo, la moratòria del trasllat a l’espera de trobar una solució consensuada i va proposar la creació d’una comissió de treball passat Setmana Santa que encara no ha estat constituïda.

 

*La delegació de l’Ajuntament de Mataró que s’ha desplaçat avui al Parlament estava formada per l’alcalde, David Bote (PSC); el regidor de Salut, Joan Vinzo (PSC); la portaveu del grup municipal del PSC, Núria Moreno; la portaveu del grup municipal de CiU, Isabel Martínez; el portaveu del grup municipal d’ERC, Francesc Teixidó; el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Juan Carlos C. Ferrando; la portaveu de VoleMataró, Montse Morón; el portaveu del grup municipal del PP, José Manuel López; el portaveu del grup municipal de la CUP, Juli Cuéllar; la portaveu del grup municipal de Plataforma per Catalunya, Mónica Lora; i el portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Esteve Martínez.