Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró subvencionarà la contractació d’aturats del sector de la indústria del tèxtil i la confecció

Escoltar

Mataró subvencionarà la contractació d’aturats del sector de la indústria del tèxtil i la confecció

L’acció forma part del projecte InserText, que ja compta amb més de 60 participants

Un projecte liderat pel Servei d’Ocupació de Mataró i subvencionat per la Diputació de Barcelona ofereix assessorament individualitzat i formació i, en general, promou l’ocupació de més de 60 persones provinents en la seva majoria del sector del tèxtil i la confecció. La iniciativa preveu, entre altres accions, subvencionar les empreses que contractin alguna de les persones participants del projecte durant un mínim de 3 mesos.

 

El projecte InserText vol contribuir a la recuperació d’un dels principals sectors industrials de la comarca del Maresme, el sector del tèxtil i la confecció (gènere de punt), identificat com a clúster per les entitats municipals i empresarials i la patronal de la comarca. La iniciativa compta amb un pressupost global de 233.744 €, que està subvencionat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa “Ocupació a la Indústria Local” (163.941,75 €) i cofinançat per l’Ajuntament de Mataró (69.802,25 €).

 

Entre els principals objectius d’InserText es troba millorar l’ocupabilitat i afavorir la incorporació al mercat de treball de persones desocupades, i fomentar la seva contractació en el sector del tèxtil i la confecció donant resposta a les necessitats de les empreses del sector.

 

Sota el lideratge de l’Ajuntament de Mataró hi col·laboren amb el projecte el Consell Comarcal del Maresme i altres ajuntaments de la comarca amb presència d’indústria tèxtil –Arenys de Mar, Arenys de Munt, Canet de Mar, Argentona, Cabrera de Mar i Pineda de Mar–, així com els principals agents públics i privats del territori i del sector, com la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, l’Associació d’Empresaris de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca, EURECAT Centre Tecnològic de Catalunya, el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar i els sindicats UGT i CCOO.

 

 

Detecció de necessitats formatives i de personal

 

La primera fase del projecte InserText es va dur a terme de maig a octubre de 2015 i ha permès detectar les necessitats formatives i de personal de les empreses del sector: es va contactar amb 218 empreses de la comarca, de les quals 45 es van adherir al projecte col·laborant directament en aquesta detecció de necessitats. Aquest treball s’ha portat a terme per un dels agents més experts en les necessitats del sector tèxtil a nivell local com és l’Associació d’Empresaris de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca.

 

Un cop determinats els perfils professionals i les competències tècniques que les empreses demanden en major grau, durant el darrer trimestre de 2015 es va organitzar l’oferta formativa i es va seleccionar les persones participants al projecte, que en la seva majoria estan en situació d’atur, han treballat en el sector i tenen alguna mancança pel que fa a la formació tècnica necessària. En aquests moments participen a InserText unes 65 persones, tot i que es preveu que la xifra pugui augmentar fins als 80 o 100 participants totals.

 

Després d’un assessorament personalitzat, cada participant ha pogut iniciar un itinerari formatiu en funció de les seves necessitats. Bona part d’ells han rebut formació transversal en matèries com la resolució de conflictes; organització i gestió del temps; treball en equip; ABC del tèxtil, i innovació i tendències a la indústria tèxtil. D’altra banda, aquest mes s’han iniciat tres cursos de formació tècnica especialitzada: Disseny tèxtil, Patronatge i Tissatge i acabats.

 

InserText ofereix també la possibilitat de realitzar un període de pràctiques en empreses del sector, que tindrà lloc a partir del mes d’abril.

 

 

Promoure les noves contractacions

 

Però l’acció estrella d’InserText és la subvenció dels nous contractes de treball que les empreses del sector formalitzin amb les persones en situació d’atur participants al projecte. Els contractes hauran de tenir un mínim de 3 mesos de durada.

 

Les empreses i autònoms interessats en acollir-se a aquesta subvenció tenen termini fins el 27 de maig per presentar les sol·licituds a les Oficines d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament o a l’Oficina Mataró Empresa (en aquest darrer cas, cal demanar cita prèvia per Internet).

 

L’Ajuntament hi destina 54.000 € del pressupost total del projecte a aquesta acció.