Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 50 alumnes de Mataró han participat al programa LEXCIT impulsat per les Biblioteques de Mataró

Escoltar

Més de 50 alumnes de Mataró han participat al programa LEXCIT impulsat per les Biblioteques de MataróEl proper dijous 2 de juny es tanca la primera edició del projecte LEXCIT-Lectura per a l’èxit educatiu que busca millorar les aptituds d’aprenentatge dels infants. En aquesta edició hi han participat més de 50 alumnes de 4 escoles mataronines i una seixantena de voluntaris. La Xarxa de Biblioteques de Mataró s’ha sumat al projecte que l’any 2011 van impulsar la Fundació Jaume Bofill, el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Fundació la Caixa. En la darrera sessió també començarà la campanya de cerca de nous voluntaris per a participar a la segona edició.


 

El programa LEXCIT es fonamenta en una sèrie d’activitats lúdiques i amenes pensades per promoure la lectura en els infants i contribuir a l’increment del seu rendiment en el conjunt de matèries escolars. L’activitat principal consisteix en un espai de lectura setmanal on els alumnes han compartit amb els voluntaris moments de conversa i de lectura. L’objectiu és millorar les aptituds d’aprenentatge dels infants mitjançant el treball per la millora de la seva comprensió lectora.

 

Després de cinc anys d’implantació del programa a Catalunya els resultats obtinguts han estat valorats com a molt positius per totes les parts implicades: estudiants, voluntaris i entorn familiar i educatiu. Els alumnes milloren la seva actitud envers la lectura, guanyen seguretat i autoestima i adquireixen una major fluïdesa en la seva comprensió lectora. Enguany s’ha observat com els infants integrants del projecte han millorat tots aquests aspectes de les seves vides.

 

Les escoles participants han estat les escoles Camí del Mig, Germanes Bertomeu, Rocafonda i Vista Alegre. Els mateixos centres educatius s’han encarregat d’escollir els alumnes participants en el projecte i les biblioteques han cedit els seus espais i materials per poder organitzar les sessions. Les famílies també han tingut un paper actiu en aquest programa, ja que han participat en tallers de lectura dissenyats per a pares i mares.

 

Aquest projecte ha estat coordinat per l’equip ALIC, Direcció d’Ensenyament, Direcció de Cultura, Biblioteques de Mataró i CNL Maresme que té per objectiu plantejar de manera global i integrada en un sol projecte les diferents actuacions que s’estan duent a terme en l’àmbit lector a la ciutat de Mataró.

 

Un cop acabada la primera edició, comença la campanya de cerca de voluntariat per participar a la segona edició. Calen persones que vulguin encomanar el gust per la lectura a un infant. Els interessats s’han d’adreçar a la Biblioteca Pompeu Fabra o la Biblioteca Antoni Comas.