Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Polsadors automàtics connecten aquest estiu les platges de Mataró amb el telèfon 112 d’emergències

Escoltar

Polsadors automàtics connecten aquest estiu les platges de Mataró amb el telèfon 112 d’emergències

També hi haurà dos desfibril·ladors al passeig Marítim

Les quatre platges de Mataró on el bany és autoritzat (Ponent, Varador, Callao i Sant Simó) estaran connectades aquest estiu amb el telèfon d’emergències 112.

 

L’Ajuntament ja ha instal·lat 2 punts de socors a les platges de Sant Simó i Ponent on, mitjançant un polsador, qualsevol persona que es trobi amb una situació d’urgència mèdica pot avisar de manera immediata al 112. Els punts de socors estan senyalitzats amb l’indicatiu SOS.

 

A les altres dues platges –Varador i Callao– s’instal·laran en els propers dies dos desfibril·ladors semiautomàtics que, només en despenjar-los, també avisaran de manera immediata al telèfon 112. Els aparells estaran instal·lats al passeig Marítim, i seran trilingües, així que podran proporcionar instruccions sonores en català, castellà i anglès a la persona que els faci servir.

 

Com els altres desfibril·ladors que ja ha instal·lat l’Ajuntament en equipaments municipals, els equips que es col·locaran a les platges són lleugers i fàcils de fer servir. Així, la majoria de persones poden realitzar les maniobres de reanimació necessàries davant un cas d’aturada cardíaca. L’aparell avalua les constants vitals i mai fa una descàrrega si no és necessària.

 

Els desfibril·ladors que s’instal·laran al passeig Marítim seran els primers ubicats al carrer. L’Ajuntament ja té instal·lats 28 aparells en equipaments municipals dins del projecte Mataró, ciutat cardioprotegida.

 

A més dels dos desfibril·ladors fixes, Creu Roja, adjudicatària del servei de salvament, vigilància i socorrisme a les platges de Mataró, també disposa d’aparells desfibril·ladors als seus llocs d’atenció i socors i als vehicles.

 

 

Salvament i socorrisme a les platges

 

L’Ajuntament ha adjudicat aquest any per primera vegada per concurs el servei de salvament, vigilància i socorrisme, ja que en temporades anteriors s’havia dut a terme mitjançant conveni. L’oferta guanyadora, de les dues formalitzades i valorades per la Mesa de Contractació, ha estat la de Creu Roja. El servei s’ha adjudicat per un any i un import de 152.971,93 € (IVA inclòs).

 

Les platges de Mataró disposen d’aquest servei des del passat 14 de maig, i es durà a terme fins a l’11 de setembre.

 

La temporada mitja serà del 14 de maig al 12 de juny, i del 3 a l’11 de setembre, quan hi ha servei només els caps de setmana i festius en horari de 10 a 18 h. Durant la temporada alta, de 18 de juny a 31 d’agost, els socorristes treballaran d’11 a 19 h, però el servei començarà una hora abans (10 h) amb l’embarcació de vigilància des de l’aigua.

 

Hi haurà 3 punts d’assistència sanitària (platges de Ponent, Varador i Callao), 2 torres de vigilància, una a la platja del Varador i l’altra a la platja del Callao, 3 cadires de vigilància (2 a Varador i 1 a Callao) i 1 mòdul d’intervenció immediata a Sant Simó. Totes les platges tindran banderes informatives sobre l’estat de la mar i sistema de megafonia coordinat amb el servei de vigilància, socorrisme i salvament.

 

Creu Roja disposarà de 16 efectius per dur a terme el servei (13 socorristes, 1 patró d’embarcació, 1 coordinador de platges i un responsable de platges). A més de les tasques de vigilància, salvament i socorrisme l’entitat durà a terme amb personal extra el bany assistit per a persones amb mobilitat reduïda i els tallers infantils de prevenció.

 

 

Adjudicació de les guinguetes de Callao i Sant Simó

 

L’Ajuntament ja ha atorgat també les autoritzacions municipals que permeten explotar les guinguetes de les platges del Callao i Sant Simó, que aquest any tornaven a sortir a concurs. Per a aquesta temporada s’hi han adjudicat 2 quioscos de menjars i begudes i 1 quiosc bar (gelats) al Callao i 1 quiosc de menjars i begudes a Sant Simó, que ja estan instal·lades.

 

Dues de les guinguetes disposen de gandules i parasols. Els adjudicataris s’han compromès a tenir també desfibril·ladors semiautomàtics a disposició de possibles emergències.