Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’estrena la nova temporada de Ca l’Arenas dedicada a redescobrir Jaume Sans i el moviment Logicofobista

Escoltar

S’estrena la nova temporada de Ca l’Arenas dedicada a redescobrir Jaume Sans i el moviment Logicofobista

L’exposició presenta obra inèdita de l’artista i la més important, cedida pel MNAC



La nova temporada expositiva de Ca l’Arenas, que s’inaugura el divendres 18 de novembre, s’ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació. La temporada expositiva, que comença el 18 de novembre de 2016 i acaba el 12 de febrer de 2017, està dedicada a redescobrir l’artista surrealista Jaume Sans i comptarà amb tres mostres: “Jaume Sans (1914-1987). La seducció de les avantguardes”, “LOGICOFOBISTES 1936. El Surrealisme com a revolució de l'esperit” i "Obres escollides de Jordi Arenas". 




La temporada expositiva està dedicada a redescobrir l’artista surrealista Jaume Sans, autor nascut a Sitges i maresmenc d’adopció fortament vinculat a Cabrera de Mar on va residir amb la seva família els darrers 30 anys de la seva vida.




Al primer pis, la mostra de Jaume Sans, comissariada per David Santaeulària, obrirà les portes a aquest personatge inquiet i difícil d’encasellar. Va ser conegut sobretot per la vinculació a grups avantguardistes com l’Amic de les Arts, ADLAN (Amics de l’Art Nou) o el Club 49 i per la participació en dues mostres col·lectives que han esdevingut fites històriques del surrealisme català: “Tres escultors” (1935) i “L’Exposició logicofobista” (1936). Amb aquesta exposició sobre Jaume Sans s’aborda –per primera vegada i de manera integral– tota la seva trajectòria, que ve marcada per una constant investigació formal i un afany creatiu que també es tradueix en altres disciplines: arquitectura, interiorisme, disseny...




Del MNAC al Museu de Mataró




A la mostra s’hi podrà trobar obra cedida per la família, molta de la qual és inèdita. Aquesta és la primera vegada que es fa una retrospectiva completa de Jaume Sans. Cal tenir en compte que el MNAC ha cedit l’obra més important del pintor Jaume Sans, “Camagüey hidráulico en cuclillas” (1935) que forma part de l’exposició permanent del MNAC.




Coneixent dels Logicofobistes




A la planta baixa, la mostra “Logicofobistes 1936. El surrealisme com a revolució de l’esperit” reconstrueix l’exposició logicofobista que va tenir lloc a Barcelona, a la Llibreria Catalònia, el maig de 1936. L’esclat de la Guerra Civil va significar un tall a les expectatives de projecció d’aquest grup surrealista, la majoria van haver d’exiliar-se i gran part de les obres van desaparèixer. Per aquest motiu, un dels objectius de la mostra és la identificació de les obres desaparegudes, així com la descripció de la personalitat d’alguns dels logicofobistes, a hores d’ara desconeguts. Es tracta d'una exposició itinerant de la Diputació de Barcelona comissariada per Josep Miquel Garcia de la Fundació Apel·les Fenosa.




Obres escollides




El Menjador de Ca l’Arenas es consolida com un espai permanent dedicat a l’estudi dels germans Arenas. S’inicia també un nou cicle dedicat a ells amb el títol “Obres escollides” que oferirà diferents visions dels germans Arenas des de la perspectiva de diversos autors. Les obres triades per Jordi Arenas són les que es trobaven en els espais privilegiats de la casa i les que més s’estimava. Ara es podran contemplar de manera conjunta.