Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una nova ruta turística per les fàbriques, cooperatives i vapors del Mataró industrial s’estrena el dissabte

Escoltar

Una nova ruta turística per les fàbriques, cooperatives i vapors del Mataró industrial s’estrena el dissabte

La ruta és gratuïta i vol posar en valor el patrimoni industrial de la ciutat



Aquest dissabte es posa en marxa la nova ruta turística “Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial”, una ruta guiada per conèixer el patrimoni històric i artístic de la ciutat de Mataró: vapors, fàbriques i cooperatives així com els protagonistes que van fer possible la gran transformació econòmica, social i urbanística de la ciutat durant els segles XIX i XX.



Aquesta proposta s’incorpora a la cartera de rutes i visites guiades promogudes pel Servei de Promoció de Ciutat i Comerç com un nou producte turístic vinculat amb el patrimoni industrial de la ciutat per tal de posar-lo en valor.


La nova ruta permetrà als visitants conèixer el fenomen de la industrialització a Mataró, valorar la producció del gènere de punt d'algunes fàbriques, conèixer diferents tipus de cooperatives, conèixer el paper d'emprenedors, d'industrials i d'obrers i veure l'evolució que han tingut les antigues fàbriques fins a l'actualitat.




La ruta s’estructura en diferents parades:




1. Punt de trobada davant de la Nau Gaudí: introducció per explicar el recorregut i situar al públic en el context històric de la industrialització a Mataró.


2. Nau Gaudí – Cooperativa la obrera Mataronense: primer edifici dissenyat per Antoni Gaudí. Es destaca la figura de Salvador Pagès, un dels líders cooperativistes més destacats de Catalunya entre els anys setanta i vuitanta del segle XIX.


3. Fàbrica Cabot i Barba: la nissaga dels Cabot, fabricants de gènere de punt, es parlarà especialment sobre José Cabot i Barba.


4. Plaça Miquel Biada: es destaca la figura de Miquel Biada i s’explica com el tren va obrir noves possibilitats de comerç, de creixement i d’enriquiment per a la ciutat, així com va permetre la modernització del país i va contribuir a la seva industrialització.


5. Vapor Gordils i Dalmau: va ser el primer vapor de la ciutat de Mataró.


6. Edifici del Cafè de Mar: El teixit associatiu i el moviment obrer de començament del segle XX. Es fa una breu història del Cafè de Mar fins avui i després es dóna pas a l'exposició sobre la Memòria Cooperativa, aprofitant que enguany Mataró s’ha adherit al programa Municipi Cooperatiu.


7. Plafó escultòric: Escultura pública anomenada Plafó escultòric de Lluís Terricabres, Terri. Al•legoria a l'activitat comercial i industrial i recorda la gran importància que la indústria especialment la tèxtil, ha tingut per a l’economia de la ciutat.


8. Plaça de Sant Joan: Una parada per parlar de la causa (comerç amb Amèrica) i la conseqüència de la industrialització (transformació urbanística de Mataró).


9. Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró: Es destaca que va ser la fàbrica capdavantera en producció de gènere de punt a Mataró, la importància del fons de la Fundació Vilaseca per aquest nou museu, així com dos espais de l’exposició permanent que ens permeten parlar de la burgesia industrial (la nissaga dels Marfà) i del treball de la dona a la fàbrica.




La ruta, que és gratuïta, està organitzada pel Servei de Promoció de Ciutat i Comerç i compta amb la col•laboració del Museu de Mataró, del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.


Durant aquest 2016 està previst que es porti a terme els dissabtes 23 de juliol, 27 d’agost i 10 de setembre a les 18 h i els diumenges 16 d’octubre i 13 de novembre a les 11 h. El punt de trobada serà la Nau Gaudí i finalitzarà a can Marfà.


Aquesta nova ruta passa a formar part de la programació de rutes i visites turístiques que es poden realitzar a Mataró durant tot l’any, 28 propostes que es troben recollides al catàleg de Rutes i visites guiades 2016 que edita l’ajuntament. El catàleg es pot consultar al web municipal o recollir a l’Oficina de Turisme i diferents equipaments municipals.