Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una proposta de resolució aprovada en el Ple demana que es canviï el nom dels carrers dedicats als Borbons

Escoltar

Una proposta de resolució aprovada en el Ple demana que es canviï el nom dels carrers dedicats als Borbons

El Ple de gener va aprovar en la seva sessió plenària una proposta de resolució en la qual es demana el canvi de nom dels carrers de Mataró dedicats als Borbons. La proposta la va presentar ERC-MES i es va aprovar amb els vots a favor de CiU, ERC-MES, VOLEMataró i la CUP. Hi van votar en contra el PSC, C’s i el PP.


 

La proposta aprovada diu així:

 

“Atès que considerem que la institució monàrquica és una institució contrària als drets més fonamentals de la democràcia, desfasada en el temps, on tant el rei actual com els seus antecessors no han estat mai escollits democràticament.

 

Atès també que Mataró és una ciutat que vol treballar per recuperar i consolidar els seus valors col·lectius, tal com es va demostrar l’any 2014 on Mataró va ser  “Ciutat de Valors”.

Els valors triats van ser: Compromís, Alteritat Esforç, Justícia, Sostenibilitat, Cooperació, Civisme, Acollida, Identitat, Experiència, Iniciativa i Il·lusió.

 

Atès que la dinastia dels Borbons no destaca com a estendard de cap d’aquests valors i sí, en canvi, s’ha caracteritzat històricament per la negació dels drets individuals i col·lectius dels ciutadans de Catalunya i ha estat representativa també de la cara més fosca de l’Estat com a estructura política contra tot el poble espanyol.

 

Atès que Mataró compta amb la Comissió del Nomenclàtor de carrers i espais públics, com a òrgan tècnic d’assessorament de l’Administració municipal que té assignada la competència d’informar, amb caràcter preceptiu i no vinculant, de tots els assumptes relatius a la denominació de vies, espais i equipaments públics del municipi.

 

En conseqüència, i en línia amb el procés que es viu al llarg de tot el país de revisió de noms i símbols associats a espais públics dedicats en el seu moment a personalitats i fets que podríem considerar, a la llum de la història, contraris als principis democràtics o que atempten d’alguna manera contra la dignitat i els drets nacionals del poble català i donat també, que el canvi de denominació de carrers o places és competència final del Ple de l’Ajuntament, el grup municipal d’ERC-MES, proposa al Ple municipal l’adopció dels següents acords:

 

PRIMER: Encarregar a la Comissió del Nomenclàtor que proposi noves denominacions que permetin procedir al canvi de nom dels carrers i espais públics dedicats als Borbons: ronda d’Alfons XII, carrer d’Isabel II, carrer de Cristina i carrer d’Amàlia, prioritzant la incorporació de la toponímia local, dels elements que formen part de la vida col·lectiva i de la memòria històrica, dels senyals d’identitat de la ciutat i dels personatges locals més rellevants, de manera que les noves denominacions siguin coherents amb els valors de la nostra ciutat.

 

SEGON: Que l’Ajuntament faciliti els tràmits administratius, a més de proporcionar tota la informació necessària als veïns afectats pels canvis de denominació de carrers, de tal manera que es minimitzin les possibles molèsties que això els pugui comportar”.